CHP'de iki vekilden iki farklı koalisyon görüşü

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, " Benim gönlüm AKP ile bir koalisyondan yana değil. Ama partimin yöneticileri ne karar verir, zaman neyi gösterir ona bakarız" dedi.

CHP'de iki vekilden iki farklı koalisyon görüşü
CHP'de iki vekilden iki farklı koalisyon görüşü
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran seçimlerinde TBMM'ye giren CHP'li milletvekilleriyle, parti genel merkezinde bir araya geliyor.

Genel merkeze gelişinde, gazetecilerin, "TBMM Başkanlığı seçimine" ilişkin sorusunu yanıtlayan Muharrem İnce, "Meclis Başkanlığı seçiminde, CHP beceriklidir, şanslıdır. Geçmişte 49 milletvekilimiz vardı, Hikmet Çetin'i seçmiştik. Umarım yine ikinci parti olmamıza rağmen, biz seçeriz" diye konuştu.

İnce, "Koalisyonun hangi partiyle kurulabileceğine" ilişkin soru üzerine de şunları kaydetti:

"Geçmişte DYP, SHP koalisyonunda ben partinin ilçe yöneticisiydim. Kızılay'da milletvekilimiz dövülmüştü, İnsan Hakları Bakanımıza yargısız infaz yaptırmışlardı. İstanbul Emniyet Müdürü hükümet ortağı olan SHP'ye meydan okumuştu. Koalisyonu kurmak kolay iştir, koalisyonu yıkmak zor iştir. İlkelerinizle, prensiplerinizle çeliştiğiniz zaman yıkmak istersiniz ama yıktığınızda da millet size bedel ödetir. Onun için ince eleyip, sık dokumak lazım. Benim gönlüm AKP ile bir koalisyondan yana değil. Ama partimin yöneticileri ne karar verir, zaman neyi gösterir ona bakarız."

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç da "koalisyon tartışmalarına" ilişkin soru üzerine, Kılıçdaroğlu'nun, yürüttüğü diplomasinin, yüzde 60'lık kesim üzerinden bir koalisyonun kurulması yönünde olduğunu söyledi.

Muhalefet partilerinin bu konuda sıcak bir yaklaşım göstermediğini ifade eden Özkoç, "Sakarya'dan geliyorum, bizim yaklaşımımıza karşı bir el uzatılmamasına tepki var. Bundan sonraki süreçte artık iki büyük partinin, yani AKP ve CHP'nin bu sürece bir 'dur' demesi lazım. Bundan sonraki süreci değerlendirmesi lazım. Daha fazla Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak lazım" dedi.

Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da aynı soru üzerine, Kılıçdaroğlu'nun milletvekilleriyle bir değerlendirme yapacağını, en doğru kararı vereceğinden şüphe etmediğini kaydetti.

-"Mesajı iyi algılamalıyız"

İzmir Milletvekili Musa Çam da "Koalisyon için gönlünüzde yatan alternatif nedir?" sorusuna karşılık, seçimin mağlubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti olduğunu ileri sürdü.

Aldıkları yüzde 25'lik oyun da kendileri için tatmin edici olmadığını dile getiren Çam, seçmenin kendilerine verdiği mesajı iyi algılamaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin hükümetsiz kalmayacağını, en uygununun kurulması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirten Çam, İzmir'de örgütlerinin ve seçmenlerinin "AK Partisiz bir hükümet" istediğini söyledi.

"Koalisyon tartışmalarının" hatırlatıldığı Ankara Milletvekili Levent Gök de CHP'li milletvekillerinin bugün Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile bir araya gelip, süreci değerlendireceklerini kaydetti.

Gök, birbirine kenetlenmiş CHP grubunun, seçimden önceki taahhütlerini, vaatlerini ve yapacaklarını en iyi aktaracak şekilde, Kılıçdaroğlu'nun arkasında çalışmalarını yürüteceğini vurguladı.

Kaynak: AA