Türkiye Noterler Birliğinin 44. Olağan Genel Kurulu

Adalet Bakanı Kenan İpek, herkese güven veren, hızlı işleyen, halkın memnuniyetini esas alan, insan odaklı bir sistem oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, yargı sistemine ilişkin çok sayıda yenilik ve reform ile vatandaşların hak aramalarını kolaylaştıracak önemli değişiklikler öngördüklerini bildirdi.

İpek, Türkiye Noterler Birliğinin 44. Olağan Genel Kurulunda konuştu.

Türkiye Noterler Birliğinin Adalet Bakanlığıyla her zaman uyum içinde çalıştığını, istişari irtibatını hiçbir zaman kesmediğini belirten İpek, bu kurumsal nezaketi takdir ettiğini söyledi.

Noterliğin kamu hizmeti anlamında adalet sisteminin önemli bir parçası olduğunu dile getiren İpek, "Tarafsız, bağımsız ve güçlü bir noterlik sistemi, hukuki hizmetlerin daha sorunsuz ifasında rol alarak ihtilafları azaltır" dedi.

İpek, yargının ağır iş yükü ve davaların hızlı görülememesi gibi iki ağır yükü bulunduğunu ifade ederek, her ihtilafın yargı önüne taşınmasının sadece yargının iş yükünü artırmadığını aynı zamanda insani ilişkilere farklı boyut kazandırdığını belirtti.

Yargılama öncesi alternatif çözüm yollarını önemsediğini aktaran İpek, bu çerçevede noterlerin de önemli bir misyonu yerine getirdiğini dile getirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan yeni yargı reformu stratejisiyle 5 yıllık yol haritasını belirlediklerini belirten İpek, hedeflerine ulaşabilmek için eylem planı yapıldığını ve her strateji için bir takvim öngörüldüğünü anlattı.

Bakan İpek, şöyle devam etti:

"Amacımız herkese güven veren, hızlı işleyen, halkın memnuniyetini esas alan, insan odaklı bir sistem oluşturmaktır. Yargı sistemine ilişkin çok sayıda yenilik ve reform öngörürken, vatandaşlarımızın hak aramalarını kolaylaştıracak önemli değişiklikler öngörmekteyiz. Yargı yollarındaki çeşitliliği sadeleştirmek suretiyle hem karmaşıklığa hem de çok başlılığa son verme kararlılığındayız. Yargı mensuplarının atanma ve terfi sisteminin temel ölçütlerle geliştirilmesi konusunda bir dizi değişiklik gündemimizde bulunmakta. Yargının hesap verebilirliğini ve şeffaflığını daha da artırırken, vatandaşlarımızın adalete erişimlerini kolaylaştırıcı önlem, tedbir ve uygulamalar öngörmekteyiz."

Yargı reformu stratejisi kapsamındaki hedefleri ve çalışmaları paylaşan İpek, "Türk hukuku açısından devrim niteliğinde bir hazırlığımız bulunmaktadır. Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması için her bir dava türüne yönelik ortalama görülme süreleri belirlenecektir" diye konuştu.

İpek, Noterlik Kanunu'nda yapılan değişikliklerle getirilen yenilikler hakkında da bilgi verdi. Konuşmanın ardından Bakan İpek, emekli noterlere plaket verdi.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar da yeni yargı reformu stratejisi çerçevesinde açıklanan adımları çok olumlu bulduklarını ve bu doğrultuda yapılacak çalışmalarla Türkiye'deki noterlerin de dünyadaki diğer başarılı örneklerde olduğu gibi yargıda daha etkin rol alacaklarını söyledi.

Tutar, "Hukuki işlemleri güvence altına alarak birçok konunun yargıya taşınmasını önleyen noterlerin çekişmesiz yargı işlemlerini üstlenmeleriyle yargı sisteminin üzerindeki iş yükü azaltılacak, ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanacaktır" dedi.

- "Ne idüğü belli güruh"

Bu arada, Bakan İpek, Genel Kurul'a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Bürokrat, gazeteci ve iş adamlarının arasında bulunduğu 200 kişiyle ilgili Fuat Avni'nin gözaltı iddiası var. Böyle bir hazırlık soruşturması var mı?" sorusu üzerine İpek, "Fuat Avni gibi aslında ne idüğü belli olan güruhun açıklamasının hele hele gazetelerde manşet yapılması ülkemiz açısından üzüntü verici. Soruyu ben sorayım, böyle bir şey olabilir mi?" dedi.

"TIR savcılarına yönelik perşembe günü ihraç talebinin ele alınacağı, müfettişlerin bu yönde rapor hazırladığı iddiaları doğru mu?" sorusuna karşılık İpek, müfettişlerin çalışmasının sürdüğünü, çalışma sonunda hukuki sürecin işleyeceğini belirtti. İpek, "Bunu açık söylüyorum, hukukun içerisinde kalarak bütün işlemler ve eylemler yerine getiriliyor. Zamanı gelince HSYK bu konuda da kararını alacaktır" diye konuştu.

- "Mevzuatı özetlediler"

"HSYK'nın hakim ve savcıların başörtüsüyle görev yapabilmeleri konusunda bir yorumu oldu. Bundan sonra başörtüsüyle duruşmalara katılabilecek mi hakim ve savcılar" sorusu üzerine de İpek, "Yargıtay Genel Sekreterliğinin HSYK'ya bu konuda bir yazısı geldi. Bunun üzerine genel sekreterlik bir cevap verdi. Yazıda özellikle mevzuatı özetlediler. Yani başörtüsü konusunda bir yasağın olmadığını dile getirdiler. Ancak ileride böyle bir konu HSYK Genel Kurulu'nun da gündemine gelebilir. Bu konuda fazla bir şey söylemeyeyim, çünkü Kurul'un da başkanıyım aynı zamanda" ifadesini kullandı.

"28 Şubat davasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı oldu, soruşturmanın genişleyebileceği, sivil ayağa da kayabileceği, bunun araştırılması istendi. Nasıl değerlendirirsiniz" sorusuna karşılık İpek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının suç, ihbar varsa her konuda çalışma yapabileceğini söyledi.

Kaynak: AA