Antik Limanla 2 Bin Yıl Önceye Yolculuk

İzmir'in 8 bin 500 yıllık tarihi eserlere sahip kıyıları ilginç bir projeye ev sahipliğŸi yapacak. Urla'da yapılacak "Roma Limanı"nda tarihin çeşŸitli dönemlerinde kullanılan gemilerin birebir kopyaları ziyaretçilerin beğŸenisine sunulacak.

Dünyanın en eski açık deniz gemisi Uluburun'un birebir kopyasını yaparak adını duyuran, antik çağŸ savaşŸ teknesi Kybele ile Marsilya'ya giderek uluslararası tanınırlığŸını artıran "360 Derece Tarih AraşŸtırmaları Grubu", yeni bir deneysel arkeoloji projesine başŸlıyor.

AA muhabirine açıklama yapan 360 Derece Grubu BaşŸkanı Osman Erkurt, halen Urla'daki Ankara ǜniversitesi Arkeolojik AraşŸtırma ve Uygulama Merkezi (ANKǜSAM) yerleşŸkesi içinde çalışŸmalarına devam eden grubun, tarihin çeşŸitli dönemlerine ait teknelerin birebir kopyalarını ürettiğŸini ve yeniden canlandırmalarla kamuoyunun tarihe olan ilgisini artırmaya gayret ettiğŸini söyledi.

Uluburun, Kybele, saz tekneleri ve Kiklad tekneleri gibi projeleri hayata geçirdiklerini bildiren Erkurt, bir süredir, antik çağŸın en canlı deniz trafiğŸinin yaşŸandığŸı Anadolu kıyılarında bu zenginliğŸin daha somut biçimde anlatılacağŸı bir liman projesi üzerinde çalışŸtıklarını kaydetti.

Urla'da bir Roma Limanı kurulması projesinde artık son aşŸamaya gelindiğŸine işŸaret eden Erkurt, şŸu bilgileri verdi:

"Roma'nın en canlı limanlarına ev sahipliğŸi yapan Urla kıyılarında bir limanın canlandırılmasına çalışŸacağŸız. Limantepe Sualtı Kazıları'na başŸkanlık eden Prof. Dr. Hayat Erkanal ile birlikte yürüteceğŸimiz projeyle denizlerimizde Roma döneminde kullanılmışŸ gemilerin birebir kopyalarını üreteceğŸiz.

Limanda, o dönemde kullanılan yükleme vinçler, mancınıklar ve diğŸer donanımlar da sergilenecek. Roma dönemini seçmemizin nedeni, o döneme ilişŸkin tüm deniz araçları ve donanımların ölçülerinin kayıtlı olması. Bu ölçülere göre yapılacak gemilerle tarihi gerçekçi olarak yeniden canlandırabiliriz. Bir kültür merkezi şŸeklinde yapılanacak olan liman, kendi içinde bir birim olacak. Bunu başŸarırsak örnekleri çoğŸaltacağŸız. İleriki dönemlerde müze haline getirilmesini de planlıyoruz."

Urla Belediyesi tarafından LJeşŸmealtı'nda tahsis edilen bölgede hayata geçirilmesi planlanan projeye bu yıl içinde başŸlanmasının öngörüldüğŸünü anlatan Erkurt, projede aksilik yaşŸanmaması halinde bir yıllık süreçte güzel sonuçlar elde edebileceklerini belirtti.

Roma Limanı'nın Urla'nın kültür turizmi potansiyelini de gelişŸtireceğŸine işŸaret eden Erkurt, proje tamamlandığŸında insanların tarihi gemilere binerek o döneme ilişŸkin somut bilgilere ulaşŸabileceğŸini, tarih ve arkeolojinin eğŸlenceli bir yöntemle öğŸrenilebileceğŸini ifade etti.

- Kybele, yeniden suya indi

Erkurt, grubun son projesi olan Kybele gemisinin tekrar suya indirildiğŸine dikkati çekti.

M.ǖ 600'lü yıllara ait orta büyüklükte bir savaşŸ teknesi olan Kybele'nin 2009 yılında çıktığŸı Marsilya turunu 2,5 ayda tamamladığŸına işŸaret eden Erkurt, geminin bu yıl da Urla ve Bodrum arasındaki limanlara seyahat edeceğŸini dile getirdi.

Kaynak: AA