Balkanlar Ramazana Hazır

Osmanlı'nın yaklaşık beş asırlık hakimiyeti boyunca yaptırdığı cami, medrese, köprü ve hamam gibi tarihi eserlerin yanı sıra o dönemden kalma geleneklerin halen varlığını sürdürdüğü Balkanlar'da, ramazan heyecanı başladı.

Balkanlar Ramazana Hazır
İnsanlar, ramazan öncesi alışverişlerini yapmak üzere çarşı ve pazarlara akın ederken, camiler de ramazana özel olarak temizlendi.

Ramazan boyunca yoksullara yemek dağıtmak için aşevleri kurulurken, yoksulların, evsizlerin ya da yolda kalanların doyurulduğu, ''halk mutfakları'' da ramazan için hazırlandı.

Ramazan ayının başlamasından hemen önce, Bosna Hersek'in başkent Saraybosna'daki camiler "on bir ayın sultanı" için temizlenirken, Osmanlı mirası tarihi camilerde ilk teravih namazı için son hazırlıklar yapılmaya başlandı.

Saraybosnalılar, taze sebze ve meyvelerin satıldığı Markale pazarında, ramazanda yapacakları yemekler için malzemelerini satın alırken, ramazan ayı öncesinde en çok satın alınan ürünlerin başında ise iftar sofralarının vazgeçilmezi hurma geliyor.

Şehirdeki birçok restoran da iftar için hazırlıkları özel menülerin tanıtımlarını yapmaya başladı. Saraybosna'daki iftar menülerinin vazgeçilmezleri arasında topa, bey çorbası ve baklava, hurmacık, sütlaç gibi tatlılar geliyor.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te de ramazan heyecanı yaşanıyor.

Tarihi Murat Paşa Camisi Vaizi Süleyman Baki, ramazanın Makedonya'da ayrı bir coşku içerisinde kutlandığını, Rumeli'deki ramazan coşkusunun Anadolu'dakine çok benzediğini söyledi.

Baki, ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımların yapılacağını ve toplu iftarların düzenleneceğini belirterek, Türkiye'den çeşitli belediyelerin ve insani yardım kuruluşlarının ramazan ayı boyunca farklı şehirlerde toplu iftarlar vereceğini, yaklaşık 10 bin ihtiyaç sahibine yardım paketleri dağıtacaklarını ifade etti.

- Hırvatistan, Sırbistan ve Kosova da ramazana hazır

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yaşayan Müslümanlar da ramazan hazırlıklarında sona geldi. Cami ve mescitler ramazana özel temizlendi, çarşı ve pazarlardan ramazan alışverişi yapıldı.

Sırbistan İslam Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Gayret Derneği Başkanı Leyla Alomeroviç, Belgrad'da azınlıkta olmalarına rağmen Müslümanların en iyi şekilde ramazana hazırlandığını kaydetti.

Ramazan ayının Allah'ın verdiği nimetlerin değerini anlamak ve yiyeceği olmayan insanların hislerini paylaşmak için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Alomeroviç, ramazan ayı içinde edilecek dualar ve yapılacak ibadetlerle sevginin her türlü zorluğa üstün geleceğine inandığını kaydetti.

Belgrad'ın merkezindeki Türk restoranında da ramazan hazırlıkları sürüyor. Restoran sahibi Aytaç Ay, ramazan ayı için özel iftar menüsü hazırladıklarını belirterek, iftar menüsünde müşterilere hurma, çorba, ana yemek, tatlı, çay ve Türk kahvesi sunacaklarını ifade etti.

Öte yandan kentteki tek cami olan tarihi Bayraklı Camisi'nde, bu yıl da geleneksel olarak ihtiyaç sahiplerine iftar verilecek.

Kosova'nın başkenti Priştine'deki pazarlarda ve marketlerde de ramazan telaşı yaşanıyor. Priştineli Müslümanların da ramazan için en çok tercih ettikleri yiyeceklerin başında hurma geliyor.

Priştine'deki bazı restoranlar ise ramazan dolayısıyla iftardan sahura kadar çalışacak.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki cami bünyesinde hizmet veren "Cami Restoranı" da ramazana hazır. İftardan sahura kadar hizmet verecek restoranda 8 ila 16 avro arasında çeşitli iftar menüleri bulunuyor.

Öte yandan, ihtiyaç sahipleri için de her akşam iftar verilecek.

- Yardımlaşma ruhu artıyor

Ramazan'ın bir diğer önemli özelliği ise bu ayda dayanışma ve yardımlaşma ruhunun artması.

Bu kapsamda, Almanya'da faaliyet gösteren Hasene Sosyal Yardım Derneği, Ramazan ayı öncesinde Arnavutluk'taki 2 bin 500 yetime gıda yardımında bulundu.

Arnavutluk'taki ALSAR Vakfı işbirliğinde dağıtılan yardımlar, başkent Tiran'daki Fahrije Hoti Spor Salonu'nda farklı şehirlerden gelen yetimlere verildi.

- "Bereket Konvoyu" yine yollarda

Bayrampaşa Belediyesi tarafından "Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganıyla organize edilen "Bereket Konvoyu" bu yıl da Balkan ülkelerindeki vatandaşlarla buluşacak.

Sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle bu yıl 11. kez yola çıkan "Bereket Konvoyu" 9 ülkenin 22 şehrinde iftar verecek. "Bereket Konvoyu" bu yıl Hırvatistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Yunanistan, Kosova ve Arnavutluk'ta iftar ve kültür programları gerçekleştirecek.

60 bin kilometre yol kat etmesi beklenen konvoyda 4 tır, 2 otobüs, 4 minibüs, bir jeneratör aracı ve bir canlı yayın aracı bulunuyor.

Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Balekoğlu, "Bereket Konvoyu" ile Balkanlar ile Türkiye arasında bir köprü kurmaya, kardeşliği arttırmaya çalıştıklarını belirtti.

Türkiye ile Balkanlar arasında geçmişte belli bir kopukluk olduğunu anlatan Balekoğlu, son dönemde artan bağların "Bereket Konvoyu" ile daha da güçlendiğini aktardı.

Öte yandan, Diyanet Vakfı da ramazan boyunca Bosna Hersek, Kosova, Karadağ ve Arnavutluk'ta toplu iftarlar verip ihtiyaç sahiplerine erzak yardımında bulunacak.

Kaynak: AA