Kınalı Keklikler Doğayla Buluştu

İçel’in Erdemli ilçesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, İçel Şube Müdürlüğü’nce, 2015 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında 300 adet kınalı keklik doğaya salındı.

Kınalı Keklikler Doğayla Buluştu
Malatya Keklik Üretme İstasyonu’ndan getirilen 300 kınalı keklik, Erdemli ilçesine bağlı Yeniyurt Mahallesi sınırlarında bulunan ve 2015-2016 Merkez Av Komisyon Kararı ile ava kapatılmış olan 3 bin 794 hektarlık bölgedeki Kale Keklik Yerleştirme Sahasına salındı. Keklik salımı yapılan sahada her türlü avlanmak, köpek ve tüfekle dolaşmak da yasaklandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar İçel Şube Müdürü Ahmet Çörtük yaptığı açıklamada, İçel’de son 11 yılda 8 bin 300 adet ve 2014 yılı içerisinde bin 700 adet kınalı kekliğin doğaya bırakıldığını söyledi.



Tarım alanlarında, en önemli mücadele şeklinin biyolojik mücadele olduğunu vurgulayan Çörtük, “Bu mücadeleyi yapanlar da doğada mevcut olan yaban hayvanlarıdır. Bu mücadeleden dolayı kekliklerin faydası çoktur. Bunlardan en önemlisi ise buğdaylara zarar veren böcekleri ve insan sağlığı için büyük tehlike arz eden keneleri yemeleridir” dedi.

Vatandaşlardan Ali İhsan Şahin ise kınalı kekliklerle heyecan duyduklarını belirterek, “Önceleri keklik çok azdı. Avcılarda bilinçsiz olarak avlıyordu. Geçen yıldan bu yana keklikler geleli, dağa da bir canlılık kazandı. Biz de bunu heyecanla izliyoruz” diye konuştu.

Konuşmanın ardından 2015 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, İçel Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Mevlüt Çetin, dernek yönetimi, 300 adet kınalı kekliği doğaya bıraktı.

Bu yıl Erdemli, Silifke, Gülnar, Mut ve Mezitli ilçelerinde 2 bin adet kınalı kekliğin doğaya bırakılacağı da belirtildi.
Kaynak: İHA