'Çinçinli Sultan Han', Termal Tesislerle Canlanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2005 yılında koruma altına alınan ve tarihi İpekyolu üzerinde yer alan Çinçinli Sultan Han'ın kalıntısının bulunduğu bölgede, saniyede 14 litre debiye sahip 74 derece sıcaklığındaki boşa akan suyun değerlendirmesi için "Saraykent Termal Tesis Projesi" hazırlandı.

Saraykent Belediye Başkanı Ahmet Öçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklu dönemindeki kervansaraylardan Çinçinli Sultan Han'ın eski önemine dikkati çekti.

O dönemin kervansarayları içerisinde hamamı bulunan tek yapının, Saray Mahallesi Kaplıcalar Mevkisinde bulunan ve 1239 yılında yapılan Çinçinli Sultan Han olduğunu ifade eden Öçal, "Bu alanda Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tespit çalışması yapıldı. Çinçinli Sultan Han kalıntıları içerisinde yer alan termal suyun değerlendirilmesi amacıyla İl Özel İdaresi ile 'Saraykent Termal Tesis Projesi' hazırladık. Böylece hem ilçemizi cazibe merkezi halinde getireceğiz hem de boşa akan termal suyu değerlendireceğiz" diye konuştu.

Öçal, yüzme havuzu, termal havuz, Türk hamamı, sauna, buhar odası, kafeterya, standart ve süit oda konaklama tesislerinin yapılmasının planlandığı projenin en kısa zamanda hayata geçirileceğini aktardı.

Sodyum klorürlü, sodyum bikarbonatlı, kalsiyum sülfatlı sular grubundan olan termal suyun 70 ila 74 derece sıcaklığa sahip olduğunu, saniyede 14 litre debiyle aktığını anlatan Öçal, ''Burada planladığımız termal tesislerin yanı sıra tarihi dokunun da restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyoruz. İpekyolu üzerindeki Türkiye'nin ender yapılarından Çinçinli Sultan Han ile Kesikköprü kervansaraylarının restore edilmesiyle bölgemizdeki turizm faaliyetleri de artacaktır'' dedi.

- Çinçinli Sultan Han Kervansarayı

Moloz taş üzeri kesme taş kaplama bir yapıda, üst örtüsü tamamen yıkılmış, iç mekanlarından hiçbir iz kalmamış Çinçinli Sultan Han Kervansarayı, kapalı ve açık kısmından oluşuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2005 yılında tescili yapılarak koruma altına alınan hanın, Valide Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından 13. yüzyılın ortalarında yaptırıldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA