Gaziantep 'Kaliteli Ve Ucuz' Suya Kavuşacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Düzbağ Barajı ve İsale hattının tamamlanmasıyla Gaziantep'in daha kaliteli ve ucuz suya kavuşacağını bildirdi.

Şahin, yaptığı açıklamada, Gaziantep'in bölgenin en cazip şehri olmasına rağmen jeolojik konumu itibariyle yeterli su kaynağına sahip olmadığını belirtti.

Şehrin içme suyunun Kahramanmaraş'tan getirildiğini ifade eden Şahin, içme suyu ihtiyacının yüzde 73'ünün 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı'ndan, yüzde 21'inin 42 kilometre mesafedeki Mizmilli kuyularından, yüzde 6'sının ise şehir merkezindeki kuyulardan yüksek enerji bedelleri ödenerek karşılandığını vurguladı.

Rakamlara göre bunun uzun vadede sürdürülebilir bir içme suyu sistemi olmadığına işaret eden Şahin, hem uzun vadede kesintisiz, hem de kaliteli ve minimum enerjiyle şehre su temini için Düzbağ Barajı Projesi çalışmalarının hızla devam ettiğini aktardı.

Gaziantep'in 2050 yılı içme suyu planlamasında temel ilkelerinin minimum enerji maliyetiyle vatandaşlara daha kaliteli ve kesintisiz içme suyu sağlamak olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

"GASKİ tarafından yürütülen proje iki aşamadan oluşuyor. İlk aşamada yaklaşık 110 kilometrelik isale hattı bulunuyor. Projede yapmayı düşündüğümüz regülatör devreye alındığında baraj yapılana kadar enerji masrafımız yüzde 25 mertebesine düşecek. İkinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak olan Düzbağ Barajı ile şehrimize cazibeli kesintisiz su temin edeceğiz. Proje tamamlandığında Gaziantepliler hem kaliteli su içecek hem de enerji maliyetlerinin düşmesiyle su fiyatlarınında iyileştirme söz konusu olacak."

Kaynak: AA