Ağrı'da 'Sema Kültür Merkezi'Açıldı

Ağrı Belediyesi ve Mezopotamya Kültür Merkezi tarafından Sema Kültür Merkezinin açılışı gerçekleşti.

Kent merkezinde gerçekleşen açılışa, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, HDP Ağrı il Başkanı Başkanı Sabri Tayfun, DBP Ağrı il Başkanı Necmettin Efe, HDP Ağrı milletvekili adayları Dirayet Dilan Taşdemir ve Mehmet Emin İlhan ile vatandaşlar katıldı.

Sakık, burada yaptığı konuşmada, dilsiz yaşamın olmadığını ve Kürt halkın da yüzyıllardır dil için mücadele ettiğini söyledi.

Kürtler'in istediği gibi konuşama hakkı olduğunu ifade eden Sakık, "Halkın kendi kültürünü ve dilini yaşaması için Sema Kültür Merkezi'ni açtık" dedi.

Kültürel çalışmalarına öncülük vereceklerini ve kenti yeniden canlandıracaklarını kaydeden Sakık, şöyle konuştu:

"Bu kadim halkın dilini ve kültürünü buralarda büyüteceğiz. Anaların göz yaşını dökmeye ne hakkınız vardı. Sizin diliniz ve kültürünüz hangi hakla bizim dilimizden kültürümüzden fazladır. Bizim buralarda Türklere ve ya başka bir halka haksızlık etme gibi bir hakkımız yok. Bütün diller benim dilim, bütün dinler benim dinim. Biz hayata böyle bakıyoruz. Onun için Arapça, Farsça, Türkçe'nin yanına Kürtçe'yi de koyacağız. Siz bu topraklarda Türkçe'ye nasıl hayat hakkı tanıyorsanız, Kürtçe'ye de hayat hakkı tanıyacaksınız. Devlet nasıl Türkçe'ye bütçe ayarlıyorsa Kürtçe'ye de bütçe ayarlayacak. Lazlar istiyorsa onlara da, Boşnaklar istiyorsa onlara da. Bütün halklar istedikleri şekilde dillerini kullanacaklar. Mücadelemiz sadece Kürtlerin mücadelesi değil. Bütün insanlığın mücadelesidir. Burada Ahmed-i Hani'nin, Yaşar Kemal'in eserleri okunacak. Burada dengbejler şarkılarımız söyleyecek. Diğer halklar da burada kendi kültürünü yaşatacak. Bu kültür merkezi sadece Kürtlere değil herkese açık olacak."

Kentteki hizmetlere de değinen Sakık, belediyeyi aldıkları günden itibaren halkın hizmetinde olduklarını, kısıtlı imkanlarla Ahmed-i Hani Eğitim Evi'nin açılışını yaparak 500 yoksul öğrenciyi üniversite sınavlarına hazırladıklarını ifade kullandı.

Sakık, şöyle devam etti:

"Ekmeği 90 kuruştan 65 kuruşa indirdik. Sonrasın da kangren olan ulaşım sorununu da giderdik. Ulaşımda yolcu ücretleri indirdik. Yolcu taşıması için yeni araçlar aldık. Biz olmasaydık ulaşım bugün iki buçuk lira olacaktı. Belediyeye ulaşım filosunu kazandırdık. Biz size yalan söylemeyeceğiz, paranızı çalmayacağız ve şimdi de size gelen para ile size hizmet ediyoruz. Ağrı halkı bu güne kadar yediği etin nereden geldiğini bilmiyordu. Halkımızın sağlıklı et yemesi için mezbahane çalışmasını başlattık ve birkaç güne kadar bu çalışmalar bitecek."

Kaynak: AA