İnşaat Hafriyatında Antik Nekropol İzlerine Rastlandı

Sinop'ta yapılan Kültür Merkezi inşaatı çalışmaları kapsamında temel hafriyatında antik nekropol izlerine rastlandı.

İnşaat Hafriyatında Antik Nekropol İzlerine Rastlandı
Merkeze bağlı Gelincik Mahallesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılması planlanan kültür merkezi inşaatı temel hafriyatının, Sinop Müze Müdürlüğü uzmanlarınca denetimi sırasında antik nekropol izlerine rastlandı.

Bunun üzerine hafriyat çalışmaları durdurularak, alanda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Müze Müdürlüğü başkanlığında kurtarma kazısı başlatıldı. Kazı alanını ziyaret eden Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Müze Müdürü Hüseyin Vural'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vural, yapı alanının doğu sınırı boyunca MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan çok sayıda gömünün yer aldığı antik nekropol ortaya çıkarıldığını belirterek, "Gömüler moloz taş örgülü, kiremit çatılı, Amphora dizisi örtülü mezarlar ve toprak gömü olarak çeşitlilik arzetmektedir. Gömü içinde ve çevresinde Lekythos, Kantharos, Amphroa, koku şisesi, Alabastron, sikke gibi mezar hediyeleri bulunmuştur. Nekropol alanının batısında Musevi inancına ait buluntulara rastlanılmış olup çalışmalar halen devam etmektedir" dedi.

Vali Çetinkaya, Sinop'ta gerek kamu yatırımı, gerekse özel sektör kuruluşları ve mülk sahipleri tarafından yapılan pek çok hafriyat çalışmasında bu tür kültür varlığı kalıntılarına rastlanıldığını ve kurtarma kazıları yapıldığını ifade ederek, Sinop'un gerçekten çok önemli bir tarihi mekan üzerine kurulduğunu söyledi.

Ortaya çıkarılan kalıntıların ilgisini çektiğini dile getiren Vali Çetinkaya, "6 bin yıldır toprağın altında duran bu değerlerin, bu şekilde çalışmayla insanlığa kazandırılması beni çok heyecanlandırdı. Kazıların tamamlanmasına müteakip kalıntılar taşınacak, buradaki kültür merkezi inşaatı devam edecek ve Sinop Kültür Merkezine kavuşacak. Bu kalıntılar ise müzede sergilenecek" diye konuştu.

Vali Çetinkaya, böyle bir kalıntının Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırımı olan kültür merkezi inşaatı hafriyatında çıkmasının bir şans olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sinop olarak bunu 'değerlendirilebiliriz' diye düşünüyorum. Eğer uygun görülürse şu anda yapılacak proje revizyonuyla kültür merkezi inşaatı tamamlandıktan sonra merkez içerisinde oluşturulacak alanda bu kalıntıların aynı şekilde sergilenmesi imkanı da bulunabilir. Kültür merkezimizin işleyişi açısından da çok uygun olur. Merkezimiz aynı zamanda doğal müze işlevi görür. Ülkemizde ve dünyada bunun çok örneği var. Bu tür önemli kalıntıların mekanın uygun olması halinde yerinde sergilenmesi her zaman en tercih edilen yöntemdir."

Kaynak: AA