İKV Başkanı Vardan Açıklaması 'Kurulan Ortaklıklar Sonucunda Türkiye Önemli Bir Merkez Haline Geldi'

İKV Başkanı Vardan, isabetli tercihlerle kurulan bölgesel ve uluslararası ortaklıklar sonucunda Türkiye’nin önemli bir enerji merkezi haline geldiğini söyledi.

Bu yıl 21. si düzenlenen Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda (ICCI 2015) konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, geçen yılki konuşmasında İKV Başkanı sıfatıyla, özellikle Türkiye-AB ilişkilerinde enerjinin önemini vurgulamaya çalıştığını ve enerji sektöründeki ilişkilerin güçlendirilmesinin her iki tarafın da çıkarına olduğunu söyledi.

Hatta AB kurumlarının üst düzey yetkililerini, AB ülkelerinin liderlerini enerji başlığında müzakereleri başlatmaya davet ettiğini dile getiren Vardan, “Malum, enerji meselesi, tüm siyaseti, ekonomiyi, jeopolitiği, bilim ve teknoloji politikalarını ilgilendirmekte, küresel rekabet ve güç denklemini şekillendirmektedir. Hepimiz, bu bağlamda hükümetimizin, dirayetli politikaları ile son 10 yılda piyasanın serbestleşmesi için başarılı adımlar attığının şahidiyiz. Kamu, bu dönemde denetleyici ve düzenleyici rolü ile enerji piyasasında şirketlerimizin yatırım yapması için gerekli iklimi oluşturdu. Buna ilaveten, isabetli tercihlerle kurulan bölgesel ve uluslararası ortaklıklar sonucunda ülkemiz, önemli bir enerji merkezi haline geliyor. Ayrıca son yıllarda komşu coğrafyalarda yaşanan jeopolitik gelişmeler Avrupa’nın enerji arz güvenliği için Türkiye’nin ne kadar vazgeçilmez bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı.

Tüm bunlar yaşanırken, aradan geçen 1 yıllık sürede Türkiye-AB ilişkilerinin enerji bölümünde Türkiye müktesebat uyum çabalarını sürdürdüğünü vurgulayan İKV Başkanı Vardan, örneğin, yenilenebilir enerji alanında AB müktesebatına uyum açısından yol haritası niteliğindeki Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı’nı kabul ettiğini belirtti.

İKV Başkanı Vardan sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye ayrıca AB ile enerji alanındaki ortaklığını ileri bir noktaya taşıdı, bakanımız Mart ayında Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefcovic ile bir araya gelerek Üst Düzey Enerji Diyaloğu oluşturulması yönünde gerekli adımları attılar. Bunun yanında, Türkiye’nin enerji alanında AB müktesebatına uyumda önemli ilerleme kaydettiği de belirtiliyor. Artık kısaca bu noktada, AB yetkililerinin, yapılması öngörülen faaliyetler konusunda daha açık ve net olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bakınız Türkiye’nin politika ve katkılarıyla hayata geçirilecek TANAP, AB’nin son dönemde üzerinde ısrarla durduğu, Enerji Birliği belgesinde de vurguladığı Güney Gaz Koridoru’nun en önemli parçasıdır. Dolayısıyla, Türkiye, güvenli ve istikrarlı yapısı ile enerji alanında AB’nin önemli bir ortağı olmayı sürdürmektedir. Sonuçta, bugün tüm dünya, Türkiye’nin enerjide giderek daha etkili bir aktör olduğunu konuşurken, ortak çıkarı doğrultusunda siyasi sorunları aşıp da enerji başlığında müzakereleri açamayan bir AB ile karşı karşıyayız. Tam bir yıl sonra ben Türkiye’nin kat ettiği mesafeden emin bir şekilde AB’ye çağrımı yineliyorum” dedi.

2023 hedeflerimize ulaşmak için enerji sektörüne 120 milyar dolar yatırım yapmak zorunda olunduğunu defalarca söylendiğini belirten Vardan, “Biz de Türk özel sektörünün dış ilişkilerde temsilcisi sıfatımızla DEİK olarak bunu muhataplarımıza aktarıyoruz. Enerji yatırımları için gerekli olan küresel sermayenin ülkemize çekilmesi için yoğun bir çaba harcıyoruz. Bunun için gerekli olan kamu-özel sektör ortaklığı modellerinin yerleşmesi için hükümetimiz ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışmalar yürütüyoruz. DEİK olarak bu konuya verdiğimiz önemin göstergesi olan ‘Enerji İş Konseyimiz’ enerji şirketlerimizin uluslararasılaşmasına destek olmak için kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Takımları işbirliği ile stratejik haritalar tasarlamaktayız” ifadelerini kullandı.

DEİK olarak enerji alanında daha güçlü ve rekabetçi şirketler oluşturarak, Türkiye’mizin 2023 hedeflerine ulaşacağına inandığını söyleyen İKV Başkanı Vardan sözlerine şöyle devam etti:

”Dolayısıyla çalışmalarımızı, enerji şirketlerimizin yurtdışı yatırımlarını, ölçek büyüterek rekabet güçlerini artırmalarına yoğunlaştırdık. Nitekim komşu coğrafyalarda, özellikle Afrika’da artan enerji talebini karşılamak için kamu-özel sektör koordinasyonu ile çözümler geliştirme çabamız sürüyor. Öte yandan fırsatları değerlendirmek için kamu-özel sektör işbirliği modellerini uluslararası finans kuruluşları ile işbirliği yaparak hedef pazarlarda rahatlıkla uygulayabileceğimizi düşünüyoruz”.

Hem DEİK hem de İKV olarak enerji sektörünün gelişmesi adına elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazır olduğumuzu vurgulayan DEİK Başkanı Vardan, bu vesileyle rekabetçi, şeffaf, tüketicinin korunduğu, çevresel sürdürülebilirliği dikkate alan bir enerji sektörüne ulaşmak dileğinde olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA