50 Yıllık Tohumlar Yeditepe Üniversitesi'nde Yeniden Çimlendirildi

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) depolarında bulunan ve 50 yılı aşkın geçmişe sahip tohumlar, Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nün bilimsel çalışmaları sonucunda, gen kaynağı olarak yeniden çimlendirildi.

Yeditepe Üniversitesi açıklamasına göre, İSTİB'in Türkiye tohumculuğunu dışa bağımlılıktan kurtarma arayışları çerçevesinde 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ile başlattığı, Borsa depolarında muhafaza edilen hiçbir genetik müdahaleye uğramamış tohumlar üzerindeki bilimsel çalışmalar ilk sonuçlarını vermeye başladı. İSTİB'in sahip olduğu 50 yıllık tohumlar üzerinde Yeditepe Üniversitesi'nin laboratuvar ortamında sürdürülen 30 aylık çalışmalar neticesinde, arpa, buğday ve nohut tohumlarının çimlendirilmesi başarıldı.

İstanbul Ticaret Borsası öncülüğünde 30 ay önce başlatılan projede Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü de (TAGEM) paydaş olarak yer alıyor. Proje, araştırma ve geliştirme projelerine verilen teşvik kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da destekleniyor.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar sırasında yeni buluşlar da yapıldı. Tohum projesi üzerinde çalışan Yeditepe Üniversitesi akademik ekibi, tohumlardaki enfeksiyonların giderilebilmesi ve eski tohumların canlandırılabilmesini sağlayan iki yeni bilimsel buluşa da imza attı.

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fikrettin Şahin danışmanlığında ve Dr. M. Müge Yazıcı yürütücülüğünde devam eden tohum projesi çalışmalarına, Prof. Dr. Metin Turan, Biyolog Leyla Tarhan ve Ziraat Mühendisi Okan Demir dışarıdan destek ve katkı sağladı.

Ayrıca, araştırma ekibinin geliştirdiği yeni buluşların çalınıp taklit edilmesinin önlenmesi için de patent başvuruları yapıldı.

Kaynak: AA