3. Abdullah Bin Hamed Al Atiyye Ödülleri

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Katar'ın başkenti Doha'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Abdullah bin Hamed Al Atiyye Ödülleri'nde, Üretici ve Tüketici Diyaloğunun İlerletilmesi alanında Ömür Boyu Başarı Ödülü aldı.

3. Abdullah Bin Hamed Al Atiyye Ödülleri
Ödülü aldığı törende yaptığı konuşmada, üretici ve tüketici ilişkileriyle Ortadoğu'nun enerji piyasasındaki geleceğine değinen Birol, uluslararası enerji düzeninin değişim içinde olduğunu dile getirdi.

Yeni tedarikçilerin piyasayı salladığını belirten Birol, şöyle konuştu:

"Gelişen ülkelerde talep yükselirken, gelişmiş ülkelerde ise sabit. İklim değişikliğiyle ilgili herkesin haklı kaygıları var. Birçok hükümet ise bu konuyla ilgili yapabileceklerini daha yakından inceliyor. Başta Afrika'daki Sahra Altı'nda olmak üzere dünya üzerinde 1,2 milyar insan elektrik kullanamıyor. Sahra Altı'nda yaşayan 800 milyon insanın kullandığı elektrik miktarı, sadece New York sakinlerinin tüketimine denk. Bu da dünya enerji piyasalarındaki dengesizliğe işaret ediyor."

Ülkelerin enerji kararlarını çoğunlukla çevresel koşulları göz önünde tutarak aldığını vurgulayan Birol, mayıs sonunda Fransa'nın başkenti Paris'te, dünya liderlerinin pragmatik bir sonuç almasını kendisinin de umduğu, uluslararası bir iklim toplantısı düzenleneceğini aktardı.

Birol, üretici ve tüketici arasındaki diyalogda yeni bir dönemin başlayabileceği değerlendirmesini ise şöyle açıkladı:

"Gelişim ve refah için birbirine bu kadar bağlı iki grup arasında önceliklerin kesişmediği birçok nokta var. Ancak üretici ve tüketici arasındaki ilişkiler evrim geçiriyor. Aralarındaki eski ayırıcı çizgiler siliniyor. Şimdi hangi ülke üretici, hangisi tüketici karıştırılıyor. Eskinin büyük ithalatçı ülkeleri enerji üretimini artırıyor. Eskinin enerji ihraç eden ülkelerinde de iç talepte artış gözlemliyoruz. Son 6 yıla bakarsınız, IEA ülkelerindeki petrol üretimi büyümesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin üç katına çıkmış. Tüketime baktığımızda IEA ülkelerinde tüketim azalmasına rağmen OPEC'te ise artış görülmekte. Bu yüzden üretici ve tüketiciyi ayıran çizgiler eskisi gibi net değil, git gide siliniyor."

Ortadoğu'nun, global petrol ve gaz piyasasında "hayati önemini" koruyacağını ifade eden Birol, "dünyanın esas ihracatçısı olarak hiçbir bölgenin Ortadoğu'nun yerini alamayacağını" vurguladı.

Birol, sadece gelişen Asya'da gelecek 20 yılda 1,5 milyar aracın trafiğe çıkmasının beklendiğini belirterek, şöyle devam eti:

"Bu daha fazla enerji talebi demektir. Gelecek yıllarda sadece gelişen Asya'da üretilecek, yayılacak ve yeniden şarj edilecek milyarlarca telefonu düşünün. Ülkeleriniz bölgedeki enerji endüstrisine yaptığı hizmetlerin yanında, dünyaya hizmet etti. Ortadoğu'nun katkısı arz-talep veya sadece ekonomiye değil, insanlığın refahını artırma hikayesi. Katar'ın deprem sonrasında Japonya'ya sıvılaştırılmış doğalgaz göndermesi bile tek başına bir örnek teşkil ediyor."

-Ödüller sahibini buldu-

Ödülünü eski IEA Direktörü Nobuo Tanaka'dan alan Birol, "enerji dünyasında bir dev" diye tanımladığı Katar Enerji Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapmış Abdullah bin Hamed el-Atiyye'ye teşekkür etti.

Birol, 14. yüzyılda yaşamış İslam düşünürü İbn-i Haldun'un "coğrafya kaderdir" sözlerine atıfta bulunarak, bu ödülünü Ortadoğu'ya adadığını belirtti.

Öte yandan, Katar Enerji Endüstrisi'nin geliştirilmesi alanındaki ödül, Katar Petrol Üst Yöneticisi (CEO) ve Yönetim Kurulu Başkanı Saad el-Kaabi tarafından Katar Petrol Uluslararası CEO'su Nasır Halil el-Ceyda'ya takdim edildi.

OPEC'in geliştirilmesi için Ömür Boyu Başarı Ödülü, eski OPEC Genel Sekreteri Muhammed el-Sada'ya verilirken, Geleceğin Enerji Liderlerinin Eğitiminin Geliştirilmesi Ömür Boyu Başarı Ödülü'ne Prof. Giacomo Luciani layık görüldü.

Ödül takdim konuşmasını Abdullah bin Hamed el-Atiyye'nin yaptığı "Uluslararası Enerjinin Geliştirilmesindeki Ömür Boyu Başarı Onur Ödülü", geçen yıl kasım ayında bir uçak kazasında hayatını kaybeden Total'ın CEO'su Cristoph De Margerie adına eşi Bernadette'e verildi.

Kaynak: AA