Kırgızlar, Rus Çarlığı'na Karşı Ayaklanmalarını Anacak

Kırgızların, Rus Çarlığı'na karşı 1916 başlattığı isyanda hayatını kaybedenler, 100 yıl aradan sonra ilk kez Kırgızistan'da resmi törenlerle anılacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, Kırgızistan'da "ürkün" olarak anılan ve "zorlu büyük kaçış" anlamına gelen 1916 trajik olaylarının 100. yıl dönümünde anma törenlerinin düzenlenmesini öngören bir kararnameyi imzaladığı belirtildi.

Kırgızların Rus Çarlığı'na karşı başlattığı ayaklanmanın, Kırgızların özgürlüğe kavuşmasında atılan önemli bir adım olduğu belirtilen kararnamede, 1916 isyanının Kırgız tarihinin en büyük trajedilerden birisi ve isyanın milletin hafızasında özel bir yere sahip olduğu ifade edildi.

Açıklamada, Kırgızların verimli topraklarının ellerinden alınması, su ve toprak dağıtımının adaletli şekilde yapılmaması, 1. Dünya Savaşı için gençlerin askere alınması ve göçebe hayatı yaşayan Kırgızların geleneklerinin hiçe sayılması gibi nedenlerle Kırgızların ayaklanmaya zorladığına dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Atambayev'in konuyla ilgili olarak, 1916 olaylarının 100. yıl dönümünde hayatını kaybedenlerin gelecek yıl anılması için Kırgızistan Cumhurbaşkanlığına bağlı, "Etnik Halklar, Din Politikası ve Sivil Toplum İşbirliği" birimine talimat verdiği bilgisine de yer verildi.

Kırgız tarih kitaplarında, 1916 ayaklanmasına ilişkin olarak, Rus Çarlığı'nın sömürü politikası yüzünden Kırgızlarla birlikte Türkistan topraklarında yaşayan Kazak, Özbek, Tacik, Dungan halkı ile Uygurların da ayaklandığı, ayaklanmanın bastırılmasının ardından Kırgızistan'ın kuzeyinde yaşayan nüfusun yüzde 41 oranında azaldığı belirtiliyor.

Kaynak: AA