Ukrayna'da 8. Kiev Güvenlik Forumu Düzenlendi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, küresel güvenliğin Ukrayna'daki duruma bağlı olduğunu belirtti.

Ukrayna'da 8. Kiev Güvenlik Forumu gerçekleştirildi. Bu yıl sekizincisi düzenlenen foruma, birçok Avrupa ülkesinin üst düzey yöneticileri, diplomat ve siyaset uzmanları katıldı. Forum çerçevesinde düzenlenen oturumlarda güvenliğin güncel sorunları ele alındı.

Forumda, değerler ve ilkeler dış politikanın bir temeli olarak; uluslararası sistemlerdeki değişimler; Ukrayna'daki savaşın diplomatik, askeri ve siyasi yönleri; uluslararası güvenlik sistemlerinde Avrupa Birliği ve ABD'nin rolü; Rusya faktörü ve onun küresel süreçler üzerindeki etkisi gibi konular masaya yatırıldı.

Forumun açılışında konuşan Devlet Başkanı Petro Poroşenko, son yılda Rusya'nın saldırganlığı sonucunda, sadece Ukrayna'nın değişmediğini kaydederek, artık tüm dünyanın güvenliğin temin edilmesinin yeni modellerini aradığını vurguladı.

Poroşenko, bu forumun ilkinin yapıldığı 8 sene önce, hiç kimsenin güvenliğin Ukrayna için çok önemli faktör olacağını, Avrupa ve tüm dünyanın güvenliğinin tehlike altında kalacağını tahmin edemediğini kaydederek, bir yılı aşkın süreden beri Kırım'ın yasa dışı ilhakı ve Rusya'nın doğuya saldırganlığı karşısında kendi bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü ile mücadele ettiklerini belirtti.

Petro Poroşenko, "Bir yılı aşkın süredir ülkemizi yoketmeye yönelik zorluklarla karşı karşıyayız. Saldırgana zayıf, istikrarsız, Avrupa değerleri ve gayelerinden uzak bir Ukrayna lazım" ifadesini kullandı.

Ukrayna'da her hangi bir iç çatışmanın olmadığını ifade eden Poroşenko, ülkesinin dış saldırganlığa karşı her zamankinden daha birleştiğini söyledi. Poroşenko, son yılda sadece Ukrayna'nın değişmediğini, belki de ülkesini desteklen ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulayan Avrupa'nın da birleştiğini kaydederek, "BM Güvenlik Konseyi mekanizması mevcut ama daimi üyesinden biri saldırgan ise ve veto hakkını kullanarak verimli tedbirlerin alınmasını engelliyorsa, bu mekanizma işe yaramaz. Dünya, güvenliğin temin edilmesi için yeni formatlar arayışında" dedi.

Poroşenko, Ukrayna'nın hiçbir zaman savaşı istemediğini ve Minsk mutabakatlarına tam olarak uyduğunu, ancak karşı tarafın bunu ihlal ettiğini vurgulayarak, Minsk mutabakatının imzalanmasının ardından meydana gelen olayların, Minsk mutabakatının hayata geçirilmesini temin etmek için verimli mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini belirtti.

Donbas ile diyaloğun, bölgede yapılacak adil seçimlerin ardından mümkün olduğunu ifade eden Poroşenko, Minsk mutabakatları gereği, doğudaki yerel seçimlerin Ukrayna yasalarına uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Poroşenko, ayrıca ülkesinin savunma gücünün arttırmaya devam edeceğini kaydederek, ayrıca ülkesinin her hangi bir askeri ittifaka üyeliğini yasaklayan utanç verici bağlantısızlık statüsünden vazgeçmesini olumlu olarak nitelendirdi.

Poroşenko, ülkesindeki yabancı askerlerin çıkarılması, Nadejda Savçenko dahil tüm rehinelerin serbest bırakılması ve sınırların kontrolünün sağlanması gerektiğini dile getirdi.

-Başbakan Arseniy Yatsenyuk-

Forumda konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk da Ukrayna hükümetinin doğudaki teröristlerle hiçbir zaman görüşmeyeceğini belirterek, ancak adil seçimle gelen doğunun meşru temsilcileriyle müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını ifade etti.

Yatsenyuk, "Biz, doğudaki meşru seçilmiş temsilcilerle görüşmek istiyoruz. Bu, bizim esas amaç ve görevimizdir. Biz, bölgede özgür ve şeffaf seçimlerin yapılmasını istiyoruz" dedi.

"Amacımız, er geç hem NATO hem Avrupa Birliği üyesi olmak. Rusya ise hiçbir zaman bizim Avrupa ülkesi ve NATO üyesi olmaya yönelik egemen hakkımızı veto etme hakkına sahip olamaz" ifadesini kullanan Yatsenyuk, bunun için ülkesinin birçok adım atması gerektiğini vurguladı. Yatsenyuk, şu aşamada, ülkesinin başvurması durumunda bile NATO'nun Ukrayna'yı kendi saflarına almayacağını söyledi.

Yatsenyuk, ülke ekonomisinin yüzde 20'sini kaybettiklerini, 7 bin civarında asker ve sivil kayıplarının olduğunu kaydederek, "Bunun tek sebebi Putin eski Sovyetler Birliğini yeniden canlandırmak, kendisi ise dünyanın kilit liderlerinden biri olmak istiyor" diye konuştu.

Sadaka istemediklerini vurgulayan Yatsenyuk, "Biz sadaka istemiyoruz. Biz buraya yatırımların gelmesini istiyoruz" dedi.

Kaynak: AA