Dünya Sigarasız Günü

Her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon kişi, Türkiye'de ise 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı sebeplerle hayatını kaybettiği bildirildi.

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğünden, ''Dünya Sigarasız Günü'' dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, tütün kullanımının, ciddi halk sağlığını sorunlarına yol açan ve günümüzdeki hastalıkların ve ölümlerin nedenleri arasında en önde gelen risk faktörü olduğu belirtildi.

Tütün ürünlerinin yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahip olduğu, kalp rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Ülkemizde sigara nedeniyle akciğeri hasar görmüş 3 milyon kişi bulunmaktadır. Dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesinin sebebidir. Her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon kişi, ülkemizde 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı sebeplerle ölmektedir. Sigara kullanan kişiler kendi sağlıklarını tehlikeye atmakla birlikte, aynı zamanda çevrelerindeki insanları da olumsuz etkilemektedirler. Her yıl pasif olarak sigara dumanına maruz kalan kişilerden 17 bini hayatını kaybetmektedir. Maddi olarak da hem bireye hem ülke ekonomisine ciddi zararları bulunmaktadır."

Her geçen yıl tütün ürünleri kullanımının arttığı ve gençlerde başlama yaşının hızla düştüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ergenlik döneminde sigara kullanan kişilerin yaşam süreleri kullanmayalar oranla 20 yıl daha kısa olduğu görülmüştür. Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Tütünle mücadelede asıl amacımız sigaranın zararları ve insan vücuduna etkileri konusunda halkı bilgilendirmek, okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamaktır. Diğer önemli amacımız ise bağımlı olan kişilere yardımcı olabilmektir. Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü etkinlikleri kapsamında AVM, sinema gibi yerlerde stantlar kurulacaktır. Bir hafta boyunca vatandaşlara sigaranın zararları, sigara bırakma poliklinikleri, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı hakkında bilgilendirilmeleri amaçlanmaktadır."

Kaynak: AA