Letonya Parlamentosunda 'Söz' Türk Gençlerinde

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine "gönüllü müzakereciler" olarak destek veren Bilfen Eğitim Kurumları öğrencileri, AB Dönem Başkanı Letonya Parlamentosundaki sunumlarında, AB'nin Türk gençlerine gereksinimi olduğunu anlattı.

Letonya Parlamentosunda 'Söz' Türk Gençlerinde
Bilfen Eğitim Kurumları öğrencileri ve öğretmenlerinden oluşan heyet, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla AB Dönem Başkanı Letonya'nın başkenti Riga'ya geldi.

Türk öğrenciler, Letonya Parlamentosunda, "Türkiye, stratejik konumu, büyüyen ekonomisi ve genç nesliyle aradığınız güçlü ortaktır. Avrupa'nın geleceği biz Türk gençleriyiz. Avrupa'nın Türkiye'nin çalışkan ve eğitimli gençlerine ihtiyacı var" mesajlarını içeren sunumlar yaptı. Öğrencilerin sunumlarını, Letonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Letonya Başkanı Edward Smiltens ve bazı Letonyalı parlamenterler izledi.

Türk gençliği temsilcileri olarak Letonya Parlamentosunda konuşmaktan onur duyduklarını ifade eden öğrenciler, Türkiye'nin en güçlü yönünün genç nüfusu olduğunu vurguladı.

AB'nin "Farklılıkta Birlik" sloganının üye ülkelerin renkli dil, din ve kültür karışımını çok iyi yansıttığını anlatan öğrenciler, Türkiye'nin de zengin tarihini koruduğuna dikkati çekerek, stratejik konumunun önemine de değindi ve AB'nin pek çok açıdan güçlü bir ortağı olacağını söyledi.

-"AB, eğimli, hevesli genç insanlar havuzuna dalmalıdır"

Avrupa ile karşılaştırıldığında Türkiye'de şaşırtıcı bir genç nüfus bulunduğuna işaret eden öğrenciler, yaş ortalaması 29 olan ülkenin AB için bir avantaj sağladığının altını çizdi.

Bilfenli öğrenciler, Avrupalı parlamenterlere şu çağrıda bulundu:

"AB, küresel bir oyuncu olmak istiyorsa hayatlarını geliştirmek için gayret eden eğitimli, hevesli genç insanlar havuzuna dalmalıdır. Bizler Türk gençliği olarak Avrupa Birliğine bu potansiyeli anlamaları ve her alanda iş birliği yapmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. Bizim eğitimimiz Avrupa Birliğine yapmak istediğiniz bir katkıdır. Genç ve hevesli bir iş gücü, Avrupa Birliği'nin geleceğinin bir anahtarıdır ve Türkiye bu anahtarı sağlayabilir."

-Vize muafiyeti talebi

AB'nin eğitim, öğrenim veya araştırma programlarına katılım amacıyla istediği Schengen vizesinden duydukları rahatsızlığı dile getiren gençler, Türk vatandaşları için vize muafiyeti istedi.

"Türkiye olmadan Avrupa ailesinin tam olmayacağını" vurgulayan öğrenciler, "Türkiye'yi AB'ye dahil etmemek, Avrupa Birliği kurucu atalarının da ilk hedefi olan bütün kıtayı tek bir düzen altında toplama hedefini mümkün kılmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Avrupa'nın geleceğinin anahtarıyız"

Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki yaşadığı değişimi de aktaran öğrenciler, parlamenterlerden şu taleplerde bulundu:

"İsteğimiz, AB yetkililerinin Türkiye'nin önemli gelişme kaydettiğini görmesi ve ülkenin doğru yönde gittiğinin farkında olmalarıdır. Aynı Türkiye'nin reform sürecinde Avrupa Birliği perspektifine ihtiyacı olduğu gibi, Avrupa Birliğinin de iyi bir küresel oyuncu olabilmek için Türkiye'ye bütün kademelerinde ihtiyacı vardır. Türkiye olmadan Avrupa ileride dünya meselelerinde oynayacağı önemli rolü oynayamayacaktır. İşte bu yüzden daha güçlü bir Türk-AB dayanışmasına inanıyoruz. İşte bu yüzden ortak barış içinde bir geleceğe inanıyoruz. Ve umuyoruz ki Avrupa Birliğinin sayın üyeleri, bizim sesimizi dinleyeceklerdir. Biz, Avrupa'nın geleceğinin anahtarıyız."

Sunumların ardından, senaryosunu Bilfenli öğretmen ve öğrencilerin kaleme aldığı Türkiye'nin tanıtım filmi gösterildi.

- Türk hayranı AB'li parlamenter

Sunumları değerlendiren Letonya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Letonya Başkanı Smiltens, öğrencilerin İngilizceyi iyi düzeyde konuşmalarından etkilendiğini ifade etti. Smiltens, "Açıkçası birçok çalışma arkadaşım ve diğer ülkelerden gelen misafirlerimizle yarışır derecede iyi İngilizce konuşuyorsunuz" dedi.

Smiltens, tanıtım filminde gösterilen karelerin yabancısı olmadığını, Türkiye'yi turist olarak sıkça ziyaret ettiğini, en çok Bodrum ve Kemer'i sevdiğini söyledi.

Smiltens, Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin, "Letonya'daki herkes Türkiye'nin AB'ye ait bir ülke olduğunu biliyor. Letonya, her zaman Türkiye'nin AB ülkesi olmasını destekliyor. Türkiye'de AB üyelik sürecinde bir çok adım atıldı. Bu konuda bir çok gelişme gösterildi. Umarım bu süreç çok başarılı bir şekilde son bulacaktır. Eminim ki üyelik süreci tamamlandığında Türkiye de bizim şu anda yaptığımız dönem başkanlığını yapacaktır" yorumunda bulundu.

-"Türk gençliğinin neyi arzu ettiğinin görmelerinde fayda var"

Türkiye Riga Büyükelçisi Hayret Yalav, Bilfenli öğrencilere, büyükelçilik bahçesinde düzenlenen törenle "gönüllü müzakereci" sertifikalarını verdi.

Yalav, buradaki konuşmasında, son iki yılda Letonya'ya cumhurbaşkanlığı düzeyinde üç ziyaret gerçekleştirildiğini hatırlatarak, iki ülke arasında karşılıklı ilginin büyük olduğunu söyledi.

Öğrencilerin Letonya Parlamentosundaki sunumunun "çok akıllıca" olduğunu vurgulayan Yalav, "Çünkü parlamenterlerin Türk gençliğinin neyi arzu ettiğini, neyi etmediğini görmelerinde fayda var" dedi.

Yalav, AB üyesi ülkeler arasında zaman zaman "Türkiye'de AB üyeliğine ilgi azalıyor mu?" şeklinde düşünceler olabileceğine işaret ederek, bu sebeple öğrencilerin ziyaretinin önem taşıdığını dile getirdi.

Meslek gruplarının da AB parlamentolarına yapacakları ziyaretlerinin önemine değinen Yalav, "Gençlerle gençler arasında, politikacılarla politikacılar arasındaki ilişkiyi ne kadar geliştirirsek, AB serüvenimiz o kadar etkin bir şekilde sonuçlanır" ifadesini kullandı.

-"Sürece önemli katkı verdiğimizi düşünüyoruz"

Bilfen İlköğretim Kurumları Koordinatörü Nurşen Kayatürk, gençlerin Türkiye'nin AB'ye girebilmesi için müzakerelerde bulunduklarını belirterek, "Öğrencilerimiz, tüm ülkelerde hem ingilizceleri hem eğitimleriyle dikkati çekiyor ve Türk gençliğini tanıtıyorlar. Aldığımız geri bildirimlerden, bu sürece önemli katkı verdiğimizi düşünüyoruz. Tam üyelik gerçekleşene kadar AB Dönem Başkanı ülke parlamentolarına gitmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Bilfen Halkalı İlköğretim Okulu Müdürü Ayfer Sayın da Bilfen Eğitim Kurumları AB Kulübü öğrencilerinin 4 yıldır Türkiye'nin AB üyelik sürecine "gönüllü müzakereciler" olarak katkı verdiklerini anlattı.

Bilfen Eğitim Kurumları 7. sınıf öğrencisi Ata Tezel, sunumlarında, Türk gençlerinin AB'ye yapacağı katkılara ağırlık verdiklerini belirterek, "AB'nin büyük bir genç nüfusa sahip Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

8. sınıf öğrencisi Melike Sürmeli ise 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye gençliğini AB Parlamentosunda temsil etmekten büyük onur duyduğunu dile getirerek, "Türkiye, AB'ye üye olduğunda, genç, çalışkan ve dinamik bir nüfusu olduğu için AB'nin de gelişme hızı artacaktır. Sunumumuzda AB'li parlamenterleri etkilediğimizi düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA