Macaristan'da Osmanlı'nın Şimontorna Kalesini Fetih Yıldönümü

Macaristan'ın Şimontorna şehrinin Osmanlı Devleti tarafından fethinin yıldönümü dolayısıyla program düzenlendi.

Macaristan'da Osmanlı'nın Şimontorna Kalesini Fetih Yıldönümü
Macaristan'ın doğusunda yer alan Şimontorna (Simontornya) şehrinin, Osmanlı tarafından alınmasının 445. yılı nedeniyle yapılan etkinliklerle kutlandı. Programda Osmanlı askerlerini temsilen çok sayıda Macar, yeniçeri elbisesi giydi, temsili olarak Şimontorna kalesi Osmanlı askerleri tarından fethedildi. Misafirlere Türk kahvesi ve tatlıları ikram edildi.

Programın düzenleyicisi Bencze Kornel AA muhabirine yaptığı açıklama, Türkler ve Macarların dost ve kardeş olduğunu, düzenledikleri bu programda da Osmanlı dönemini Macarlara objektif bir bakış açısıyla anlatmaya çalıştıklarını belirterek, "Şimontorna kalesi 1545 yılında Türklerin eline geçti. Biz o günü beş yıldır yaptığımız yıldönümü kutlamasıyla gençlere tarihi ve Türkleri sevdirmeye çalışıyoruz. Biz Şimontorna şehri sakinleri ve Macarlar olarak Türklere büyük sevgi ve muhabbet besliyoruz. Türk kardeşlerimizi de her yıl düzenlediğimiz bu kutlamaya davet ediyoruz." dedi.

Programa katılan MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl Başar, programın halkın yardımlarıyla bu yıl beşinci kez düzenlendiğini ve bunun Türklere ve Türkiye'ye olan sevginin bir göstergesi olduğunu belirterek, ''Macaristan'da Türklere karşı büyük bir muhabbet var. Bugün burada düzenlenen programda da buna bizzat şahit oluyoruz. Müsiad olarak seneye düzenlenecek olan programa biz de katkı sağlayacağız.''

Macaristan'ın doğusunda yer alan Şimontorna şehri 140 yıl boyunca Osmanlıya bağlı bir sancak olarak idari ve askeri işlev gördü.

Kaynak: AA