Akdeniz Belediyesi'nde Başkanlık Koltuğuna Engelliler Oturdu

İçel’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Mehmet Fazıl Türk, Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte başkanlık koltuklarını engellilere devrettiler. Başkanlık koltuğuna oturan engelliler, sorunlarına çözüm istedi.

Akdeniz Belediyesi'nde Başkanlık Koltuğuna Engelliler Oturdu
Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Kent Konseyi ile Konsey Engelliler Meclisi, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu kapsamda, İçel Barosu lokalinde İçel’de faaliyet gösteren veya şubesi bulunan 8 engelli derneğin temsilcileri ve üyelerine kahvaltı verildi.

Etkinliğe, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Mutlu ve Türk, Akdeniz Kent Konseyi Eş Başkanları Ful Uğurhan ve Faik Burakgazi ile eş başkan yardımcıları katıldı.

Etkinlikte konuşan Eş Başkan Mutlu, sadece böyle özel gün ve haftalarda değil, daima engellilerle iç içe olduklarını kaydetti.

İçel’in dinamikleri olarak engelsiz bir kenti nasıl inşa edebilecekleri konusunda gayret göstermek gerektiğinin altını çizen Mutlu, kentin bütününde bugün olduğu gibi bundan sonra da engelli vatandaşların var olacağını belirterek, “Bu gerçeği bilerek ona göre tedbir ve düzenlemelere gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’ne düşen önemli sorumluluklar var. Ama sivil toplum örgütlerine de bazı görevler düşüyor. Toplumun ve devletin bir bütün olarak temel insan haklarını ve engelli haklarını gözeterek bir politika geliştirmesi gerekiyor. Örneğin yeni yazılacak anayasada engelli haklarına ilişkin somut adımlar atılmalı” dedi.

Bir ülkenin doğru yolda gitmesinin, toplumda sivil toplum örgütlerinin etkili olmasıyla mümkün olabileceğine işaret eden Eş Başkan Türk de “Sevginin olmadığı yerde yaşamın da anlamı olmaz. Kimseyi ötekileştirmeden sevmemiz, aynı zamanda duyarlı birer yurttaş olmamız gerekiyor. Öğrenci, engelli, vatandaş hakkını aramazsa yönetici de doğru yaptığını düşünüyor. Örneğin ben bizim belediyemizde ve kent konseyimizde olduğu gibi bütün sivil toplum örgütlerimize eş başkanlık sistemini öneriyorum. Merkezi yönetimler, yasal düzenlemelerle yerele daha fazla yetki vermeleri durumunda, sadece engellilerin değil, toplumun tüm kesimlerinin sorunlarının daha etkin ve verimli bir şekilde çözülebileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Akdeniz Kent Konseyi Engelliler Meclisi adına konuşan Türkiye Sakatlar Derneği İçel Şube Başkanı Mürsel Çiftçi ise sosyal belediyecilik ve yaşam için kent konseylerinin vazgeçilmez olduğunu dile getirdi. Konseyin Engelliler Meclisi’ne her engelli sivil toplum örgütünden en az bir temsilci ile katılarak çalışmalara güç katmaları çağrısında bulunan Çiftçi, hak temelli ve engellilerin bütününü ilgilendiren bütün sorunların çözümü için daha görünür olmak gerektiğinin altını çizdi.

EŞ BAŞKANLAR KOLTUKLARINI DEVRETTİ

Eş Başkanlar Mutlu ve Türk, Baro lokalindeki buluşmanın ardından engelli temsilcilerini belediyedeki makamlarında ağırladılar. Eş Başkanlar, engelli dernekleri tarafından önceden belirlenen iki temsilciye koltuklarını devrettiler. İlk olarak Eş Başkan Mutlu’nun koltuğunu devralan görme engelli Aymelek Bayrak, engellilerin önündeki engellilerin kaldırılmasını istedi. Engelliler için kaldırımların, caddelerin, kaldırım üzerinden direklerin kaldırılmasını isteyen Bayrak, “Adeta ev hapsinde gibi olan engelli kadınları önce dışarı çıkarmamız lazım. Engelliler bir araya gelmeli ve daha çok örgütlenmelidir. Ancak bu şekilde haklarını söke söke alabilirler” ifadelerini kullandı.

Eş Başkan Türk’ün koltuğuna oturan Türkiye Sakatlar Derneği İçel Şube Yöneticisi Önder Ataç ise Akdeniz Belediyesi’nin engellilerin erişimine en uygun belediye olarak öne çıktığını dile getirdi. Belediyenin hizmet alımları da dahil olmak üzere yüzde 3 kotasının üzerinde engelli istihdam ettiğini hatırlatan Ataç, engellilerin spor etkinliklerine daha rahat ulaşabilmeleri için gerekli düzenlemelerin sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA