Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıl Dönümü

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Feroz Ahmad, "Çanakkale'de sadece Türk askerleri değil, Arapların yanı sıra diğer birçok milletten olan Osmanlı askeri savaştı. Konu, bir milletin değil Osmanlı'nın galibiyeti şeklinde yorumlanması gerekiyor" dedi.

Kudüs Üniversitesi Abu Dis yerleşkesinde, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğuna bağlı Türk Kültür Merkezi tarafından, Çanakkale Zaferinin 100. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen düzenlenen konferansa, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Avustralya'nın Filistin temsilcisi Tom Wilson, Kudüs Üniversitesi Rektörü İmad Ebu Kişak ve diğer davetliler katıldı.

Filistinlilere Çanakkale savaşının tarihi gelişimine ilişkin bilgiler aktaran Prof. Dr. Ahmad, İngilizlerin boğazı geçme girişiminin 1915'in Nisan ayında başladığını belirterek, bu cephenin 1916'nın Ocak ayında kapandığını ifade etti.

İngilizlerin Osmanlıyı savaşın dışına iterek ve İstanbul'u ele geçirip 1. Dünya Savaşı'nı kısa sürede bitirmeyi amaçladığını dile getiren Ahmad, bunun yolunun da "Çanakkale'yi geçmek" olduğunu söyledi.

Osmanlı askerlerinin boğazın etrafındaki yüksek tepelerde konuşlanarak stratejik bir hamle yaptığını ve böylece rakip birliklerin kolay birer hedef haline geldiğini belirten Ahmad, saldırıyı gerçekleştiren devletlerin Çanakkale'de beklenmedik bir hezimet yaşadıklarını sözlerine ekledi.

İngilizlerin 1915'in Kasım ayına doğru görevin başarısız olduğunu kabul ettiğini ve geri çekilme planları yaptıklarını kaydeden Ahmad, "Çanakkale'de sadece Türk askerleri değil, Arapların yanı sıra diğer birçok milletten olan Osmanlı askeri savaştı. Konu bir milletin değil, Osmanlı'nın galibiyeti şeklinde yorumlanması gerekiyor" diye konuştu.

Büyükelçi Sarnıç ise Çanakkale Savaşı'nın birçok milletin tarihinde kırılma noktalarından biri olduğunu belirterek, "Türk halkı topraklarını savunmak için üstün bir mücadele örneği sergilemiştir. Her iki tarafın kayıpları neredeyse yarım milyonu bulmuştu. Şehitlerimizin acı hatırası halen tazeliğini korumaktadır" dedi.

Yeni neslin Çanakkale konusundaki duyarlılığının arttırılması gerektiğini belirten Sarnıç, bu tür faaliyetlerin önemine dikkati çekti.

Konferansın sona ermesiyle Prof. Dr. Ahmad'a takdim edilen plaketin ardından Çanakkale savaşına ilişkin resim sergisi ziyarete açıldı.

Kaynak: AA