Ötenazi Tartışması

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Etiği ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu, ötenazinin, tıp alanında tartışması süren etik sorun kümelerinden birisi olduğunu söyledi.

Ötenazi Tartışması
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Çobanoğlu, “Bu tartışmalar, ölüm hakkı, sınırlı kaynakların kullanımı, tıbbi kaynakların etkin kullanımı gibi soru ve sorunlar çerçevesinde olmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Çobanoğlu, teknoloji ve tıp alanında sağlanan gelişmelere paralel olarak 50 yıl kadar öncesinde evinde “eceli ile öldü” şeklinde açıklanan ölümlerin tarihe karıştığını, bazen hasta ve/veya hasta yakınları tarafından ölüm isteği aktarıldığına vurgu yaptı.

“Birçok ülkede ötenazi suç olarak kabul edilmektedir. Ülkemizin kanunlarına göre de ötenazi suç sayılmakta ve Türk Ceza Kanunun 83. 84. ve 85. maddelerinde ifade edilmektedir” diyen Prof. Dr. Çobanoğlu, şöyle devam etti:

“Hasta Hakları Yönetmeliği’nde ise açık olarak ötenazi kavramı kullanılmakta ve yasak olduğu ifade edilmektedir. Ötenaziye hasta yakınlarının gözünden bakıldığında ise olayın farklı boyutları olduğu görülür. Yaşanan örneklerde, hasta yakınlarının başta bu fikre sıcak bakmadıkları, ancak zaman içinde hastanın ısrarı ile kabullendikleri ya da kabullenmek zorunda kaldıkları görülmektedir.

Hastanın bilinci kapalı ise yakınlarının ötenazi isteme nedenleri farklı gerekçelerle olabilir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de ailenin ötenaziyi kötüye kullanabileceği durumlardır. Miras gibi konular açısından olay mutlaka incelenmelidir. Ötenazide etkilenen sadece hasta olmamakta, hasta yakınları da bu konudan oldukça etkilenmektedir.”

Ötenazinin gerekçelerinin tartışılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çobanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“İnsanların, öncelikle insan onuruyla bağdaşan biçimde sağlıklı yaşama hakları, devlet tarafından güvence altına alınmalı ve bunun tüm tıbbi olanaklara karşın sağlanamadığı koşullarda ölümün bir hak olup olmadığı hem tıp dünyasında, hem de toplumda yaygın olarak tartışılmalıdır.”

Prof. Dr. Çobanoğlu, sunumunun ardından soruları cevapladı. Konferans SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın’ın, Prof. Dr. Çobanoğlu’na hediye takdimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA