Kırmızı Ette Üretim Artışı İthal ET Lobilerini Zora Soktu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı ette üretim artışının ithal et lobilerini zora soktuğunu bildirerek, “Kırmızı et üretiminin ilk üç ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 gibi yüksek düzeyde artması ithalat isteklerini boşa çıkardı. Bu kadar bir üretim artışı varken, et ithalatı isteğinin mantığını anlamak mümkün değildir” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 yılının ilk üç ayında 184 bin 975 ton olan toplam kırmızı et üretiminin 2015 yılının aynı döneminde yüzde 13,8 artışla 210 bin 475 tona çıktığını belirtti.

Bu dönemde sığır eti üretiminin yüzde 12,6, koyun eti üretiminin yüzde 4,1, keçi eti üretiminin yüzde 112,9, manda eti üretiminin yüzde 174,2 arttığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Mart ayı itibarıyla son 12 yıl et üretimi, 1 milyon 33 bin 772 tona çıktı. Kırmızı et üretiminde artış sürüyor. 2013 yılında 996 bin 155 ton olan toplam kırmızı et üretimi, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 tona yükseldi. İthal et lobilerine ithaf olunur. Bu kadar bir üretim artışı varken, et ithalatı isteğinin mantığını anlamak mümkün değildir. İthalat yapıp artan üretim baltalanmamalıdır. Kırmızı et üretiminin ilk üç ayda, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 gibi yüksek düzeyde artması ithalat isteklerini boşa çıkarmıştır.”

İTHAL ET LOBİLERİNE UYARI

Ette ithalat lobilerini uyaran Bayraktar, şöyle devam etti:

“Çiftçimizin, üreticimizin en büyük korkusu et ithalatıdır. Geçmişte ithalat, üretime büyük zarar verdi. Yurt dışında milyarlarca döviz ödenmesine neden oldu. İthal et lobileri tatlı para kazanmak istiyorlar. Bunun için politika belirleyicileri de zorluyorlar. Üretici maliyeti ortadadır. Maliyetler düşerse, et fiyatı da ucuzlar. 78 milyon nüfusu, 37 milyon turisti, yabancı çiftçilerin ürettiği ürünlerle mi doyuralım. Çiftçimizin üzerinden sadece para kazanmak amacıyla oynanacak oyunları bozacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Sürdürülebilir hayvancılık politikası için piyasada istikrarın sağlanması çok önemli.”
Kaynak: İHA