Boyner Grup, Türkiye'den 'İyi Örnek'Gösterildi

Boyner Grup, "Yeşil Ekonomide İnsana Yakışır İşler" konulu vaka analizi kitapçığında Türkiye'den "iyi örnek" olarak gösterildi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan yeşil işler raporunda yer alan Boyner Grup, hem üretim hem de istihdam politikaları ile diğer şirketlere örnek olacak.

Boyner Grup açıklamasına göre, Boyner Grup'un ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik konusundaki uzun yıllardır süren çalışmaları bir kez daha gündeme geldi. ILO "Yeşil Ekonomide İnsana Yakışır İşler" vaka analizinde Türkiye'deki iyi uygulamalardan biri seçilen Boyner Grup'un öne çıkan yaklaşımı, işyerinde demokrasi kültürünün gerçekleştirilmesi ve insana yakışır işlerin tedarik zincirine de yaygınlaştırılması oldu.

Grup'un, tüm iş süreçlerinde enerji, su ve atık yönetimlerini azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Boyner Grup şirketlerinden Altınyıldız Tekstil ve Konfeksiyon AŞ Türkiye'de bir ilke imza atarak 2011 yılından beri kurum karbon ayak izini ISO14064-1 Kapsam 3 standardına göre ölçümleyip, tüketimi azaltmaya yönelik hedeflerini belirliyor. Buna ek olarak 85 bin metrekarelik üretim tesislerinde "temiz üretim" projesiyle su kullanımını ve atık su miktarını minimize ediyor. Üretim tesislerinde kullanılan su, 4 kere geri dönüştürülerek kullanılıyor.

Bir diğer grup şirketi Boyner Büyük Mağazacılık'ta ise 2012 yılından bu yana Carbon Disclosure Project (CDP) raporlaması yapılıyor. Enerji, su ve karbon politikalarıyla enerji verimliliği artırılıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Yeşil Ofis sertifikasına layık görülen Boyner Büyük Mağazacılık'ta merkez ofis çalışanlarından oluşan bir "Yeşil Takım" gönüllü olarak enerji verimliliği çalışmalarını yürütüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Boyner Grup İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, şunları kaydetti:

"Boyner Grup çalışma ilkelerinin tam ortasına müşteri ve çalışan mutluluğunu, sorumlu olmayı, cesareti, hesap verebilirliği yerleştirdik. İşlerimizi sürdürülebilirliği garantileyecek kurallarla yönetiyor, insanlarımızı değerlerimizle yönlendiriyoruz. Tüm istihdam ilişkilerimizde, insan kaynakları politika ve uygulamalarımızda tartışmasız bir fırsat eşitliği sunmak üzere ölçekler geliştirdik, mekanizmalar kurduk. Ülkeye, ekonomimize, çevreye, insanımıza değer katan işlere imza atmaktan gurur duyuyoruz."

ILO "Yeşil Ekonomide İnsana Yakışır İşler" projesini 2013'ten bu yana Meksika, Çin ve Türkiye'de düzenliyor. Proje ulusal yeşil ekonomi girişimlerini güçlendirerek yeşil işler yaratılmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Raporda Türkiye'de yeşil ekonomiye geçiş sürecinde insana yakışır işler yaratılmasına katkı sağlayan firmalar ve onların iyi uygulamaları ele alınıyor.

Kaynak: AA