Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Çelik Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, yaklaşık 450 bin engelli ve yaşlı için evde bakım ücreti ödendiğini belirterek, ''2007'ye göre hizmetten yararlanan engelli sayısı 15 kat, ayrılan bütçe ise 102 kat artmıştır'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ana yararlanıcısı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye'nin finansmanlığında gerçekleştirilen ''Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Hibe Programı''nın kapanış toplantısı, bir otelde yapıldı.

Müsteşar Çelik, buradaki konuşmasında, herkesin farklılıklarını kabul ederek, kadın, erkek, genç, yaşlı, engelli, çocuk, tüm vatandaşların hayat kalitesini artırmanın temel amaçları olduğunu söyledi.

Farklılıkların zenginlik kabul edildiği ve herkesin her türlü haktan eşit yararlandığı Türkiye için çalıştıklarını belirten Çelik, hak temelli hizmet anlayışıyla, hayatın her alanında engellilerin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalara hız verdiklerini vurguladı.

- ''Engellilere umut dolu alanlar sunmak için çalışacağız''

Engellilere yönelik sosyal politika ve hizmet planlanmasında, istihdam sağlanması, her çocuğun eğitim hakkından yararlanması ve hizmetlere erişimde pozitif ayrımcılık oluşturulması için insan hakları perspektifinin temel alındığını kaydeden Çelik, hibe verilen 23 projenin de bu doğrultuda değerlendirilip uygulandığını anlattı.

Engellilere umut dolu alanlar sunmak için çalışacaklarını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

''Bugün yaklaşık 450 bin engelli ve yaşlı vatandaşımız için evde bakım ücreti ödenmektedir. 2007'ye göre hizmetten yararlanan engelli sayısı 15 kat, ayrılan bütçe ise 102 kat artmıştır. Engelli ve yaşlı maaşı olarak ödenen tutar 2002-2014 döneminde 14 kat artmıştır. 2002'de 262 bin olan engelli maaşı alanların sayısı iki kat artmış, geçen yıl 600 bine ulaşmıştır.''

Engellilerin toplumsal yaşamda etkin yer almalarını sağlayan en önemli faktörlerden birinin de istihdama katılımlarının artırılması olduğuna işaret eden Çelik, ''2002'de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı, bugün 34 bine ulaştı. Kamu ve özel sektörde engelli kotasında çalışan işçi sayısı 2002'de 45 binken, geçen yıl ağustos itibarıyla 91 bin oldu'' diye konuştu.

Çelik, Şubat 2014'teki kanuni düzenlemeyle, engellilerin iş gücü piyasasına kazandırılması amacıyla, iş yerleri için yeni teşvik politikalarının uygulamaya konulduğunu dile getirdi.

Türkiye'de engellilere yönelik ilk kez hibe programı uygulandığını söyleyen Çelik, bunun devamı niteliğindeki çalışmaların sürdürülmesine yönelik programlar gerçekleştirileceğini kaydetti.

- ''505 proje arasından 23'ü seçildi''

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi de projeyle, engellilere yönelik çalışma yapan sivil toplum kuruluşların kurumsal kapasitesi ve engellilerin bireysel potansiyellerinin geliştirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Çiftçi, engellilik alanında toplumda farkındalık yaratılması, engellilerin kamu ve özel sektördeki tesislere ulaşabilmesi, iş gücü piyasasında yaşadıkları zorlukların aşılması, kültür, sanat, turizm, spor aktiviteleri gibi alanlarda toplumsal yaşama entegrasyonunun sağlanmasının hedeflendiğini de söyledi.

Hibe için 505 proje arasından 23'ünün seçildiğini vurgulayan Çiftçi, projelerle engellilere karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi için farkındalık oluşturulduğunu ifade etti.

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkan Vekili Emine Döğer ise 23 proje için sözleşme imzalandığını, 20 bin engelli ile engelsiz bireye ulaşıldığını ve hayata aktif katılımının sağlandığını belirtti.

Projelerle engellilerin dalış, arıcılık gibi birçok alanda faaliyet gösterdiğini anlatan Döğer, sosyal hayata dokunan projelere destek vermekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Toplantıya, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İşbirliği Başkanı Simona Gatti, engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, engelli bireyler ve aileleri ile akademisyenler de katıldı.

Kaynak: AA