AB Bakanı Ve Başmüzakereci Bozkır Açıklaması

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Bugün 104 bin sivil toplum kuruluşu var. Sivil toplum kuruluşu olmadan, demokrasiden bahsedilemez" dedi.

Bozkır, Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nde, sanayicilerle bir araya geldiği toplantıda, son 12 yılda Türkiye'de yaklaşık 2 bin yasanın değiştiğini söyledi.

Değişen kanunlara ilişkin bilgi veren Bozkır, "Yeni bir Ceza Kanunu, yeni Borçlar Kanunu, yeni Medeni Kanun, Ticaret Kanunu ve 1980 İhtilali'nin Türkiye'yi yaşamaya mecbur kıldığı birçok sıkıntılı kanunların değişmesi ve bugünün özgürlükçü ortamına geçilmesi, demokratik reform süreciyle mümkün oldu" diye konuştu.

Bozkır, 80'li yıllarda Türkiye'de 50 sivil toplum örgütü olmadığını belirterek, "Bugün 104 bin sivil toplum kuruluşu var. Sivil toplum kuruluşu olmadan, demokrasiden bahsedilemez. Sivil toplum demek, fikrini söyler, tenkit eder, tartışır ve olmadığı takdirde, o zaman özgürlük ortamının olmadığının da delilidir" diye konuştu.

Türkiye'nin 80'li yıllardaki durumunu bugünle kıyaslayan Bozkır, o günlerde yapılan toplantıların sonucunda yaşanan sıkıntılara da değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Binlerce, on binlerce kişiyle toplantılar yapıyoruz. Herkes fikrini söylüyor. Hiç kimse, söylediklerinden dolayı bir sıkıntıya uğramıyor. 7 bin 500 gazetemiz, 280 küsur televizyon kanalımız var. 5 milyon, basın sirkülasyonu var. 35 milyon kişi interneti kullanıyor. Günde 11 milyon tweet atılıyor. Nerelerden, nerelere geldiğimizin delili."

- "İstikrar sayesinde tarihin en büyük hamlesi yapılabildi"

Bozkır, ekonomik ve siyasi istikrarın bir araya gelmesiyle Türkiye'nin cumhuriyet tarihinin en büyük hamlesini yapabildiğine dikkati çekti.

Bütün rakamların, 2002 ile bugün mukayese edildiğinde üçe katlandığını dile getiren Bozkır, şöyle devam etti:

"Milli gelir 250 milyar dolardı, bugün 830 milyar dolar. Kişi başına milli gelir yaklaşık üç bin dolardı, bugün 11 bin dolar. Ticari ihracatımız 50 milyar doların altındaydı, bugün 170 milyar dolar. Turizm gelirleri üçe katlanmış vaziyette. 75 üniversitemiz vardı, bugün 190 üniversitemiz var. Açılacaklarla 193 üniversitemiz olacak. Gerçekten bu, cumhuriyet tarihinde katedilmiş en büyük mesafedir."

Bozkır, Türkiye'de etnik kimliğine, dini inancına ve yaşam biçimine bakılmaksızın, herkesin kendisini ülkenin birinci sınıf vatandaşı hissedeceği bir ortamı, daha da güçlendirmekten bahsettiklerini vurgulayarak, "Öteki kavramı Türkiye'yi çok uzun yıllar bölmüştür. Birçok insanımız kendini öteki hissetmiştir ama Türkiye'nin hak ettiği, hiç kimsenin kendisini öteki hissetmediği ve geleceğe birlikte güvenle baktığı bir Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.

Bozkır, basına kapalı devam eden toplantının ardından, İstanbul Beylikdüzü Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Adnan Keleşoğlu ve AK Parti Beylikdüzü İlçe Başkanı Sabri Esen ile Bakırcılar Sanayi Sitesi'ndeki Altek fabrikasını ziyaret etti, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA