Yaş Çay Sezonu 40 Bin İstihdamla Başlıyor

Doğu Karadeniz'de yaş çay sezonunun açılmasıyla ÇAYKUR, özel sektördeki çay fabrikaları ve sektörle ilgili çeşitli iş kollarında yaklaşık 40 bin kişi işe başlayacak.

Yaş çay sezonu öncesi yaklaşık 204 bin üretici, çay hasadı için gerekli araç gereçlerin temini için alışveriş yaparak esnafın yüzünü güldürüyor.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne bağlı 47 ve özel firmalara ait 116 fabrika ile çay alım yerleri, nakliye işleri ve yevmiyeyle sektöre bağlı diğer iş kollarında çalışacak yaklaşık 40 bin kişi, çay sezonunda istihdam edilecek.

ÇAYKUR'un, İŞKUR üzerinden çalışmalarını tamamlamasıyla gelecek ay kurayla belirlenecek 3 bin 500 yeni işçi daha sektörde görev almaya başlayacak. Alınan bu işçiler, yaş çay sezonunda 120 ile 150 gün arasında çalışacak.

Doğu Karadeniz'de geçen yıl 26 Nisan'da başlayıp 15 Ekim'de sona eren yaş çay alım sezonunda, yaklaşık 1 milyon 270 bin ton yaş çay üretimi gerçekleşmiş, 600 bin ton civarındaki bölümü ÇAYKUR, yaklaşık 670 bin tonu ise özel sektör tarafından alınarak kuru çaya dönüştürülmüştü.

- "İşveren, işçi sıkıntısı yaşamayacaktır"

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon hazırlıklarının tamamlandığını, ÇAYKUR'un 29 Nisan'dan itibaren alımlara başladığını belirterek, özel sektörün ise bakım onarım çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Çay tarımının başlamasıyla bölgede ekonominin çok daha canlılık kazandığını vurgulayan Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl özel sektörde 9 bin kişi, tarlada çalışan 50 bin kişilik iş gücü, ÇAYKUR'da ise 12 bin civarında çalışan iş gücü vardı. Bu yıl da bakıldığında bölgede işveren, işçi sıkıntısı yaşamayacaktır. ÇAYKUR'un 3 bin 500 yeni işçi alımıyla da bölgeye önemli katkı sağlanacaktır. Çalışanlar tercihini devlet kurumu olduğu için daha çok ÇAYKUR'dan yana kullanıyor. Mevsimlik de olsa başlayıp daha sonra bir şekilde yıllık çalışmak için çabalıyor" diye konuştu.

Bölgede, özellikle Rize'de çok fazla işsizlik sorunu olduğunu düşünmediğini belirten Erdoğan, "Sistemin çok net olarak oturmamasından dolayı insanların eline geçen rakam düşük olabilir ama çay sektöründe çalışan hiç kimsenin maaşı asgari ücretin altında değil üzerindedir. Çalışma şartları da son yıllarda iyileştirilmiştir. İşsizlikten ziyade iş beğenmemenin ön planda olduğunu düşünüyorum" dedi.

Erdoğan, bölgenin çay tarımında ortak hareket etmesi ve çiftçisinden sanayicisine kadar herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, "Biz eğer çiftçiysek tarlaya kendimizin girmesi gerekiyor. Eğer sanayiciysek bölgemizin insanlarından iş gücünü seçmemiz lazım. Bölgenin iş gücünün çayla ilgili bilgi birikimlerini pazara taşımamız gerekiyor. Böyle bir olgu ile çalışırsak çok daha verimli bir süreci işletmiş oluruz" ifadesini kullandı.

- "Esnafın yazın kredi talebi düşüyor"

Rize Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Güven Aksoy, çayın bölge için ekonomik "can damarı" olduğunu, esnaf kredilerinin geri dönüşünde çay fiyatının çok önemli olduğunu söyledi.

Rize'de yılda yaklaşık bin 200 esnafın 29 milyon liraya kadar kredi kullandığının altını çizen Aksoy, "Bu, piyasada sürekli dönen paradır. Geri dönüşlerimiz çok sıkıntılı değil. Sadece sıkıntı yaşadığımız aylar mart ve mayıs arasındaki dönemdir. Yaş çay bedelleri erken ve düzenli ödeniyor. Yaş çay parasının ödenmediği 4 aylık dönemde esnaf zaman zaman sıkıntı çekebiliyor" dedi.

Rize'de kış döneminde kredi kullanıldığını kaydeden Aksoy, "Kışın parasal olarak krediyle destekliyoruz. Yazın kredi talepleri az oluyor. Kışın verdiğimiz kredilerin yazın daha çok geri dönüşü oluyor. Bunda en büyük etken, ödenen çay paralarıdır. Çay, Rize'nin lokomotifidir. Çay dönemi başlayıp bitinceye kadar çok büyük faydası var. Rize'yi her alanda hareketlendiriyor" diye konuştu.

Esnaf Murat Güzel ise "Çay sezonu açıldı. Bizler de çay makaslarının tamirini yapıyoruz. Halkımız çaya hazırlanıyor. Bu hafta içinde yoğunluğumuz çok daha artmaya başlayacaktır" dedi.

Kaynak: AA