Üç Kıtanın Subayları Harbiye'de Yetişiyor

Kara Harp Okulu, Türk subayların yanı sıra Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerinin muvazzaf subaylarını da yetiştiriyor.

Üç Kıtanın Subayları Harbiye'de Yetişiyor
Başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere devlet adamları, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanları çıkaran Kara Harp Okulu'nda, yabancı öğrenciler de eğitim alıyor. İkili anlaşmalar kapsamında aralarında KKTC, Bosna Hersek, Azerbaycan, Türkmenistan, Afganistan, Gürcistan, Moldova, Gambiya, Makedonya, Suudi Arabistan, Ürdün, Libya, Somali ve Güney Kore'nin de bulunduğu 19 dost ve müttefik ülkeden 285 öğrenci, Harbiye'de okuyor.

Harbiye'de geçen sene eğitim almaya başladığını belirten Gambiyalı Ebou Touray, Türkiye'ye ilk geldiğinde dil bilmemesi nedeniyle zorlandığını bildirdi.

Komutanları ve arkadaşlarından yakın ilgi gördüğünü anlatan Touray, aldığı Türkçe kursunun ardından dil sorununu çözdüğünü belirtti. Touray, Kara Harp Okulu'nda "çok iyi" eğitim aldıklarını ve kendisini şanslı hissettiğini ifade ederek, mezuniyetinin ardından Türkiye'de öğrendiklerini ülkesinin yararına kullanacağını kaydetti.

Kosovalı kız öğrenci Liridona Baftijari de 2011'de Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Kosova ve Türkiye'nin iki dost ülke olduğunu anımsatan Baftijari, Türkçe öğrenmesinin ve Türk kültürünü yakından tanımasının gelecekteki mesleki yaşamında kolaylık sağlayacağına inandığını belirtti.

Dersler ve okula uyum sağlaması konusunda sınıf arkadaşlarının ve komutanlarının yardımcı olduğunu vurgulayan Baftijari, gelecekte askeri ataşe olmak istediğini ifade etti.

Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı Misafir Askeri Öğrenci Subayı Yarbay Abdurrahman Dinçbaş da 285 misafir öğrencinin 50'sinin halen Türkçe hazırlık sınıfında olduğunu ve hazırlık eğitiminin 1 yıl sürdüğünü söyledi.

Misafir öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra eğitim, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmalarının da sağlandığını anlatan Dinçbaş, misafir öğrencilerin Türk öğrencilerle aynı şartlarda ve standartlarda eğitim gördüklerini kaydetti.

Askeri eğitimin yanı sıra endüstri, elektronik, inşaat, makine, bilgisayar, harita mühendislikleri ile işletme, kamu yönetimi, sosyoloji alanlarında da eğitim alabilen misafir asker öğrencilere ayrıca sosyal ve sportif kabiliyetlerini geliştirebilmeleri amacıyla binicilik, atıcılık, tekvando ve judo gibi branşlarda da eğitim imkanı sunuluyor.

Kaynak: AA