'Ticari İleti İçin Onay İsteğine Cevap Vermek Zorunlu Değil'

Pazarlama ve tanıtım amaçlı "istenmeyen" mesaj, arama, e-posta gibi uygulamaları sona erdiren yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bazı firmalarca gönderilen "SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın" gibi iletilere cevap verme zorunluluğu bulunmadığı bildirildi.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gönderilen reklam iletilerinin tüketicileri bunalttığını belirterek, bu kapsamda, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile GSM şirketi yetkilileriyle bir araya geldiklerinde rahatsızlıklarını gündeme getirdiklerini ve bunda operatörlerin de sorumluluğu olduğunu aktardıklarını anlatan Küçük, yeni dönemde, tüketici onayı dışında ticari elektronik ileti gönderilemeyeceğini, kanuna aykırı hareket edenlere değişen miktarlarda idari para cezası uygulanacağını hatırlattı.

Küçük, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ileti göndermeye devam etmek isteyen firmaların tüketiciden onay almak için yoğun çaba sarf ettiğine işaret ederek, "Telefon ve internet hizmeti veren şirketler, tüketicileri 'onay' mesajı bombardımanına tuttu, çünkü firmalar yeni yasa gereğince onay almak zorundalar. Tüketicilerimize kendileri için çok gerekli olan, günlük hayatları ve işlemleri ile ilgili firmalardan gelen mesajlara onay verebilirler ama kendilerini rahatsız eden, alakalı olmadıkları konularla ilgili firmalara onay vermesinler. Firmanın bu konudaki cazip promosyonlarını da dikkate almasınlar" diye konuştu.

- "Onay isteyen mesaja cevap verme yükümlülüğü yok"

Yasanın uygulamaya girmesiyle tüketicilerin cep telefonlarına "Kampanya ve bilgilendirme SMS'lerini almak istemiyorsanız bu numaraya çağrı bırakın ya da 'hayır' yazarak bu mesajı cevaplayınız" diye iletiler gönderildiğini belirten Küçük, şunları kaydetti:

" Firma burada tüketiciden onay istiyor ve tüketicilerimizin kafası karışıyor. Elektronik ticarette yeni dönemi başlatan kanunun yürürlüğe girmesiyle alıcılara gelmeye başlayan 'SMS almak istemiyorsanız arayın, mesaj atın' gibi iletilere tüketicilerin cevap verme yükümlülüğü bulunmuyor. Bu konuda 'sessizlik' ret anlamı taşıyor. Eğer onay almayan firmalar ileti göndermeye devam ederse suç işlemiş olacak ve tüketicilerimiz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına şikayette bulunabilecektir. Vatandaşlar, bu yasayla hormonlu kısa mesaj ve maillerden kurtulacak. Tüketiciler, firmaların gönderdiği, kendilerini rahatsız eden mesajlar için şikayet hakkını mutlaka kullansın."

Kaynak: AA