70 isim Ak Parti'ye veda etti

AK Parti’de 2023 vizyonu çerçevesinde oluşturulan aday listeleri için son ana kadar heyecan devam etti. Üç dönem kuralına takılan 70 isim Meclis’e veda ederken sürpriz yeni isimler ve ‘A Takımı’nda yer alan isimler listede yer aldı.

70 isim Ak Parti'ye veda etti
70 isim Ak Parti'ye veda etti
AK Parti'nin dün açıklanan milletvekili aday listeleriyle, üç dönemini dolduran 70 milletvekili Meclis'e veda etti. Listede yer almayacaklarını bildikleri için oldukça rahat olan üç dönemcilerin aksine, mevcut milletvekilleri için son dakikaya kadar heyecan sürdü.

Tanıdık isimler veda etti


AK Parti'nin dün YSK'ya sunduğu listeyle, AK Parti'den önce siyasette yer alan Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Sadık Yakut, Salih Kapusuz, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan gibi partinin ağır topları, milletvekilliğine veda eden isimlerden oldu. Üç dönem dolayısıyla aday gösterilmeyen bakanlardan, Bülent Arınç, Mehdi Eker, Nurettin Canikli, Taner Yıldız, Faruk Çelik, Ömer Çelik, Ali Babacan, Mevlüt Çavuşoğlu da, 7 Haziran sonrası kurulacak yeni hükümete kadar koltuklarını koruyacaklar.

AK Parti'nin Meclis yönetiminden üç dönem kuralına takılmayan isimlerinden Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, listelerde seçilebilecek sırada yer aldı. Grup yönetiminden Mahir Ünal, Naci Bostancı, Belma Satır, Ahmet Aydın tekrar aday gösterildi. 100'ün üzerinde milletvekili de, yerini korudu.

İki dönemlik bakanlar listede


İlk dönemi olan ve iki dönemdir bakanlık yapan isimler de, partiye güç katabilecek bölgelerde değerlendirildi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Kadın ve Aile Bakanı Ayşenur İslam liste başlarını aldılar.

İlk kez vekil olacaklar


Genel Başkan Yardımcıları da listelerde büyük oranda yer buldu. Mustafa Şentop, Nurettin Nebati, Mehmet Muş yerlerini korurken, teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapan Süleyman Soylu, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ile milletvekili olmadan önce genel başkan yardımcısı olarak parti yönetiminde yer alıp, sonra da Başbakan Yardımcısı olarak kabineye giren Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efkan Ala, ilk kez AK Parti listelerinde yer alan isimlerden oldu. MKYK üyesi Anayasa Profesörü Osman Can, akademisyen Hüseyin Yayman da milletvekili listesinde yer aldı.

Akiller listeye taşındı


Çözüm sürecinde önemli görev üstlenen Yılmaz Ensaroğlu Ağrı'dan, Orhan Miroğlu Mardin'den, Mehmet Emin Ekmen Batman'dan, Abdurrahman Kurut ise Diyarbakır'dan listeye girdi.

Başbakan'dan liste Tweet'i


Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin aday listlerinin YSK'ya verilmek üzere yola çıkışının ardından tweet atarak, “uzun bir mesai sonunda milletvekili aday listemizi hazırladık. Ülkemize hayırlı olsun. Allah yolumuzu açık etsin” dedi.

3 Büyükşehir'de 2011 rakamları


AK Parti 32 vekil çıkaracak olan Ankara'dan 2011 seçimlerinde 17 milletvekili çıkarmıştı. AK Parti 7 Haziran'da bu rakamı aşmayı hedefliyor. AK Parti 2011'de İstanbul'dan 46, İzmir'den ise 11 milletvekilini Meclis'e taşımıştı.

Paralelin seçim taktiği tanıdık


Paralel yapıya yakınlıklarıyla bilinen bazı isimler, siyasi parti listelerinde yer bulamayınca bağımsız aday olarak seçimlere gireceklerini açıkladı. Bu durum HSYK seçimlerindeki paralel seçim taktiklerini akla getirdi. Paralel yapı ilk olarak ismi deşifre olmuş kişilerden bir listeyi kendi listesi olarak ilan etti. Ancak bazı kripto isimleri de daha önce ağır eleştiriler yönelttiği YARSAV gibi grupların listelerinde göstermenin çabasını gösterdi. Böylece daha fazla kişiyi HSYK'ya göndermeyi amaçladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı adayı desteklediğini açıklayan paralel yapı, 30 Mart yerel seçimlerinde de duruma göre CHP-MHP ve HDP'li adayları desteklemişti. Paralel yapının aynı taktiği 7 Haziran seçimlerinde de kullandığı görüldü. AK Parti'de “tuzluk” olarak anılan ve 17/25 Aralık sürecinde istifa eden Hakan Şükür gibi isimler bağımsız aday olarak seçime gireceklerini duyururken, kripto adayların CHP ve MHP listelerini delmek için çaba gösterdiği belirtildi. Paralel yapıya yakınlığı ile bilinen Faik Tunay gibi isimler CHP listelerinde yer bulamazken, gözler kripto adaylara çevrildi.

‘A Takımı' yerini korudu


AK Parti'nin aday listelerinde hem Başbakan Ahmet Davutoğlu, hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “A Takımı” listelerde yerini buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarından Aydın Ünal, Ali İhsan (Mücahit) Arslan, partinin kuruluşundan bu yana reklam faaliyetlerini yürüten Erol Olçok, Başbakan Davutoğlu'nun danışmanlarından Ertan Aydın, Hatem Ete, Taha Özhan, Emine Nur Günay, listelerin ön sıralarında yer aldılar.

28 Şubat mağdurları


28 Şubat sürecinde başörtüleri sebebiyle okuldan uzaklaştırılan Leyla Şahin, Özlem Topal, avukatlar atma Benli ve Şeyma Döğücü aday listesinin ön sıralarında yer aldı.

ADAY LİSTESİNDE YER ALMADILAR

Siyaset camiasının ve Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı isimler AK Parti'nin üç dönem kuralına takıldığı için bu kez aday olamadı. Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Abdulkadir Aksu, Hüseyin Çelik gibi deneyimli isimler önümüzdeki dönemde Meclis'te yer almayacak.

İLK KEZ MİLLETVEKİLİ OLACAKLAR


AK Parti'de etkin görevlerde bulunduğu halde milletvekili olmayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu 7 Haziranda yapılacak milletvekilliği seçiminde listenin ilk sıralarında yer aldı.

Listede garanti olan isimler


KAYSERİ Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ile Sakarya Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, liste garantisi olan isimler olarak öne çıktı. Başbakan Davutoğlu, dün öğle saatlerinde parti genel merkezine gelerek liste üzerindeki son değerlendirmeleri yaptı. Davutoğlu'nun davetiyle milletvekili adaylığı için başvurusu alınan son dakika adaylarıyla liste yeniden şekillendi. Davutoğlu, listelerin YSK'ya götürüleceği dakikaya kadar liste üzerinde çalıştı.

Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül'ün kayınpederi olan Şeref Malkoç da listeye giremedi. AK Parti için'dombra'yı uyaralayan Uğur Işılak da 9. sırada yer aldı.

Işılak: Hizmete devam

Işılak “AK Parti kurulduğu günden bu yana sanatımla katkı sağladım. Şimdi farklı mecrada hizmet edeceğiz” dedi.

Aday listesi koliyle gitti


AK Parti'nin 7 Haziran için belirlediği aday listesi seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ile Seçim Koordinasyon Merkezi(SKM) Başkanı Mustafa Ataş tarafından götürüldü. Adayların özgeçmişlerinin yer aldığı dosyalar, YSK'ya “AK Parti” yazan büyük bir koliyle taşındı.

99 kadın adayın 42'si başörtülü


AK Parti'nin listesinde 99 kadın aday yer buldu. 99 kadın adaydan 42'si ise başörtülü. İ 451 erkek adayın yer aldığı lisitede 70 vekil otomatik olarak liste dışı kaldı, 9 vekil tekrar aday olmamıştı. Sadece 2 ilkokul mezunu adayın yer aldığı listede, 41 lise, 86'sı lisansüstü, 321 lisans düzeyinde üniversite mezunu yer aldı.

Furkan'ın babası Kayseri 2. sırada


Mavi Marmara'ya yönelik İsrail saldırısında şehit olan Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan da Kayseri 2. sıra adayı oldu. AK Parti listelerinde yer bulan tek engelli isim ise Erzincan'dan Serkan Bayram oldu. Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı Kan da AK Parti listesinde yer aldı.