Yöresel Peynirler Ab Projesi İle Kayıt Altına Alınıyor

Halk elinde bilinen gizli ve özel peynir türlerinin de Ekonomiye kazandırılması, kültür mirası olarak geleceğe aktarılması için çalışma başlatıldı.

Yöresel Peynirler Ab Projesi İle Kayıt Altına Alınıyor

Ulusal Ajans Erasmus + Stratejik Ortaklıklar Programı'nda en iyi proje değerlendirmesi ile destek bulan proje ile İlk olarak bölge de üretilen tüm peynirlerin tespit edilmesi, ekonomik değere haiz olup pazara sunulmayanların Gıda Mevzuatına uyarlanması ve piyasada pazara sunulmak adına üretim atölyelerinin oluşturulması hedefleniyor.

Projeyle ilgili Tanıtım Toplantısı Ardahan Üniversitesi Yenisey Konukevi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahat Şeker, Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürü Halil Apaydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ardahan İl Müdürü Mustafa Tanı, Veteriner Hekim Mehmet Gökhan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kars İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Vargın Boy, Boğatepe Çevre ve Yaşam Dernek Temsilcisi İlhan Koçulu, İspanya’dan Remedios Carrasco Sánchez, María Jesús Jiménez ile Angel Nepomuceno, İtalya’dan Mabel Redaellı ile Francesca Baldereschı, Makedonya’dan Natasa Mateva, Elena Karovska, Nikola Georgıev, Skender Ame ile Mr Blazo Janevski, ARÜ’lü akademisyenler ve idari personeller katıldı.

Açış konuşması ARÜ Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal tarafından yapıldı. Doç. Dr. Erginal konuşmasında projenin konusu, kapsamı ve amaçlarını açıkladı.

Erginal, bu projenin ARÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen ikinci Avrupa Birliği projesi olduğunu belirtti.

Projenin iki yıl süreceğini belirten Doç. Dr. Erginal sözlerine şöyle devam etti; “Projemizin amacı çiftlik peynirleri üretim tekniklerini ortaya koymak, geliştirmek. Birinci amacımız bu. İkinci amacımız pazarlama ve tanıtım stratejileri geliştirmek, tabi bu konu da yerel üreticilere gerekli profesyonel desteği sağlayabilecek bilgileri ortaya çıkarmak. Üçüncü temel amacımız ise, gıda ve güvenlik düzenlemelerinin geliştirilmesine katkı sağlamak.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA