Konya'da Atık Su Arıtma Tesislerinde Çalışmalar Sürüyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tertemiz bir Konya için mevcut atık su arıtma tesislerinin durumlarının kontrol edildiğini, yapılması gereken revizyon ve bakım çalışmalarının yürütülmekte olduğunu, atık su arıtma tesisi olmayan yerleşim yerleri için ise proje ve inşaat çalışmalarının başlatıldığını belirtti.

Konya'da Atık Su Arıtma Tesislerinde Çalışmalar Sürüyor

Konu ile ilgili bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, suların çeşitli kullanımlar sonucunda atık su haline dönüşerek yitirdikleri fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırabilmek ve boşaltıldıkları ortamın doğal fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirebilmek, tarım şehri Konya’da, atık suların arıtılarak sulamada kullanılmak üzere yeni kaynak oluşturmak, kötü koku ve çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla atık su arıtma tesislerinin kurulmasına büyük önem verdiklerini söyledi.

Bakım, onarım ve revizyon çalışmaları tamamlanan atık su arıtma tesislerinin faaliyetlerine başladığını dile getiren Başkan Akyürek, “Verimli bir şekilde işletilemeyen Ereğli Atık Su Arıtma Tesisi, tarafımızca yapılan bakım ve temizlik çalışmaları devam etmektedir. Arızalı olan bazı ekipmanları tamir edilen Kulu Atık Su Arıtma Tesisi tekrar devreye alınmıştır. Öte yandan Cihanbeyli Atık Su Arıtma Tesisi’nin eksiklikleri de giderilerek tarafımızca işletme alınmıştır. Bozkır ilçe merkezi ile birlikte Sorkun, Dere ve Çağlayan mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtımını sağlayan Bozkır Atık Su Arıtma Tesisi ise inşaat yapım kabulü ile bünyemizde hizmet vermeye başlamıştır” dedi.

Güneysınır Atık Su Arıtma Tesisi’nin de elektrik ekipmanlarında yapılan yenilenmenin ardından işletmeye alındığını kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Ayrıca Tuzlukçu Atık Su Arıtma Tesisi tarafımıza teslim edildiği andan itibaren işletmeye alınmıştır. İnşaat ve tasarım eksikliklerinden dolayı verimli olarak işletilemeyen Doğrugöz Atık Su Arıtma Tesisi’nin eksiklikleri giderilerek faaliyetine başlamıştır. Verimli bir şekilde işletilemeyen Akören Atık Su Arıtma Tesisi’nin bakım ve revizyon işleri tamamlanmış ve tesis tekrar işletmeye alınmıştır. Çamlık Atık Su Arıtma Tesisi’nde arızalı olan bazı ekipmanlar tamir edilerek tesis atıl olmaktan çıkarılmıştır.”
YAPIM AŞAMASINA GETİRİLEN TESİSLER
Başkan Akyürek, “Sarayönü merkez mahallelerinin yanı sıra Ladik, Kurşunlu ve Ertuğrul mahallelerine hizmet verecek olan Sarayönü İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, proje aşamasına getirilmiştir. Hüyük merkez mahallelerinin yanı sıra Mutlu, Suludere, Pınarbaşı, İlmen ve Çavuş mahallelerine hizmet verecek olan Hüyük İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Derbent İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Seydişehir İlçesi Ortakaraören Mahallesi ve Ahırlı İlçesi Akkise Mahallesi yerleşim yerlerinden kaynaklanan atık suların arıtılması için ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin projeleri tamamlanmış, yapım aşamasına getirilmiştir. Atıl durumdaki Beyşehir Atık Su Arıtma Tesisi ise mevcut haliyle çalıştırılmaz halde olduğundan, yeniden çalışır hale getirilmesi amacıyla revizyon ve bakım işleri devam etmektedir” diye konuştu.

DEVRALINACAK VE YENİ YAPTIRILACAK TESİSLER
Devralınacak ve yeni yaptırılacak olan atık su arıtma tesislerinden de bahseden Başkan Akyürek, “Yüklenicinin zorunlu 1 yıllık işletme süreci sona erdikten sonra Yunak Atık Su Arıtma Tesisi KOSKİ Genel Müdürlüğü’müz tarafından devralınacak. Diğer yandan stabilizasyon havuzu olarak inşa edilen fakat ihtiyaca cevap verememesinden dolayı işletilemeyen Akşehir Atık Su Arıtma Tesisi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonları (İPA) çerçevesinde tekrar inşa edilmesi planlanmıştır. Toplam bütçenin yüzde 85’i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile KOSKİ Genel Müdürlüğü’müz tarafından karşılanacaktır. Aynı şekilde Seydişehir Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Fonları (İPA) çerçevesinde yürütülmektedir. Tesisin, yüzde 85’i AB hibesinden, geriye kalan kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi ile Genel Müdürlüğümüz tarafından karşılanacaktır” ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu kapsamında hizmet alanına giren yeni yerleşim yerleri ile birlikte atık su arıtma tesisi sayısını 72’ye çıkardı. 67 atık su arıtma tesisinde bakım, onarım ve revize çalışmaları başlatılırken, geriye kalan 5 atık su arıtma tesisinin işletilmesine devam ediliyor. Öte yandan, 4 atık su arıtma tesisinin projesi hazırlanırken, 5 atık su arıtma tesisinin yer tahsisiyle ilgili çalışma yürütülüyor. 2 yeni atık su arıtma tesisinin de inşaatına başlandı.
Kaynak: İHA