Milletlerarası Anlaşmalar

Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasındaki finansman anlaşmasında yapılan değişiklikle "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı"nın toplam bütçesi, 2013 yılından bu yana yaşanan fon kaybı nedeniyle 543 milyon 89 bin 380 avro olarak yenilendi.

"Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) I. Dönem-IV. Bileşen kapsamında 2013 yılı itibarıyla gerçekleşen fon kaybı doğrultusunda İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı'nın mali tablolarında ve Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında akdedilen finansman anlaşmasının bazı hükümlerinde değişiklik yapılmasına ilişkin mektup teatisi" yoluyla yapılan anlaşma, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Avrupa Komisyonu İstihdam ve Sosyal İşler Genel Müdürü Michel Servoz tarafından Ulusal IPA Koordinatörü Müsteşar Rauf Engin Soysal'a hitaben yazılan mektupta, 2 Aralık 2014'te Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'ye ilişkin insan kaynaklarının geliştirilmesi çok yıllı operasyonel programını onaylayan komisyon kararını değiştiren komisyon uygulama kararını onayladığı hatırlatıldı.

Bu kararın, 2013 yılı sonu itibarıyla otomatik fon kaybı kuralının uygulanması neticesinde İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı'na ait mali tahsilat ve mali planın değiştirilmesiyle ilgili olduğu belirtilen mektupta, karar sonrasında 16 Eylül 2009'da yürürlüğe giren Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasındaki finansman anlaşması ve dolayısıyla anlaşmaya ait değişikliklerin de bu doğrultuda değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Bu mektup teatisiyle programın toplam bütçesinin 543 milyon 89 bin 380 avro olarak tahmin edildiği ve mali planda yapılan değişikliklerin komisyonun resmi mutabakatını gerektirdiği ifade edildi.

Soysal'ın cevaben yazdığı mektupta ise finansman anlaşması değişikliğini hayata geçirmek için üzerinde mutabık kalınan yöntemin ilgili maddelerin değişikliği hakkında tarafların karşılıklı anlayışının teyit edildiğinin altı çizildi.

Mektupta, "Bahse konu mektubunuz ile bu cevap mektubunun Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında bir anlaşma teşkil ettiğini kabul ederim" denildi.

- Gençlik ve spor alanında işbirliği

Türkiye ile Cibuti arasında 24 Ocak'ta imzalanan "Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması" da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, taraflar spor branşlarıyla ilgili programlar, sporun yaygınlaştırılması, engelli bireylerin ve kadınların spora teşviki, spor hekimliği, dopingin önlenmesi, spor tesislerinin yönetimi ve idamesi konusunda işbirliği yapacaklar.

İki ülke, yetenekli genç sporcular arasında değişim programı düzenleyecek, spor müsabakalarının organizasyonu, sponsorluk, spor hakemliği ve dopingin önlenmesi alanlarında uzman değişimi yapacak ve deneyimlerini paylaşacak.

Taraflar düzenleyecekleri yarışmalara ve uluslararası etkinliklere birbirilerini davet edecek, spor ve fiziksel aktivitelere ilişkin konularda bilgi ve görüş alışverişinde bulunacak, sporla ilgili düzenlenen toplantılara, konferanslara, eğitimlere, seminerlere ve akademik forumlara karşılıklı olarak uzmanlarını davet edecekler.

Kaynak: AA