Göz Altı Morluklarının Tedavisi İçin Pratik Öneriler

Estetik International Sağlık Grubu doktorlarından Op. Dr. Selçuk Aytaç, göz altı morluklarının tedavisi için pratik öneriler verdi.


Göz altında beliren morlukların en belirgin nedeni, göz çevresindeki pigmentlerin fazlalığından kaynaklanıyor. Ayrıca bölgedeki yağ katmanının azalması, yine Panda göz diye tabir edilen bu estetik dışı görüntüyü tetikliyor. Estetik International Sağlık Grubu doktorlarından Op. Dr. Selçuk Aytaç, göz altı morluklarının nasıl tedavi edilebileceğini açıkladı.

“Asyalı ve Afrikalı kadınlarda daha sık rastlanan göz altı morlukları, derinin doğal bir parçası olan göz altında mavimsi siyah gölgelere sebep olurken, daha ilerlemiş vakalarda göz altlarında sarkma ve yağ yoksunluğuyla birlikte kan damarlarının daha fazla görülmesine neden oluyor” diyen Op. Dr. Selçuk Aytaç, “Aynaya baktığınızda, göz çevrenizde koyu halkalar görüyorsanız, yalnız olmadığınızı, hatta yapılan araştırmalar neticesinde her 3 kadından birinin göz altı morluk sorunu yaşadığını söyleyebiliriz. Estetik International kliniklerine göz altı morluk tedavisi amacıyla gelen hastalarımızın hemen hemen hepsi, özellikle uykusuz kaldıklarında ve yorgun olduklarında, gözaltlarında beliren koyu halkalardan ve şişliklerden rahatsız olduklarını belirtirler. Öncelikle sorunun neden kaynaklandığına bakmak lazım. Eğer göz altı morlukları bölgedeki yağ miktarının azalmasıyla beliren çöküklükten kaynaklanıyorsa, yağ transferi gerektirir. Sadece pigment sorunu varsa, bunun için de fraksiyonel lazer ve duruma göre iğneli mezoterapi uygulaması yapılabilir. Yağ transferinde hastanın kendi bölgesel yağından alarak, kök hücreden zenginleştirilmiş şekilde enjeksiyon yapıyoruz. Son derece hassas olan göz altı bölgesi, bu yağ transferiyle yenileniyor, canlanıyor ve olası komplikasyon risklerini de barındırmıyor” şeklinde konuştu.

“DEMİR EKSİKLİĞİ EN BÜYÜK NEDEN”
Göz altı morluğu sorunuyla gelen hastalarda başarılı sonuçların alınabilmesi için, öncelikle altında yatan nedenlerin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Aytaç, “Hastanın öncelikle demir eksikliği veya böbrek yetmezliği gibi sorunları olup olmadığını irdeleriz. Eğer var ise bunların tedavisi için yönlendirme yaparız. Dolayısıyla uygun kişiye, uygun tedavi yapıldığı takdirde en verimli sonuç alınacaktır” dedi ve diğer olası nedenleri şöyle sıraladı: “Panda gözleri olarak da bilinen göz altı morlukları aynı zamanda kötü beslenme, alkol, sigara kullanımıyla ortaya çıkabilir ve hatta bir başka hastalığın nedeni olabilir. Burun tıkanıklığı göz altlarınızda morluklara sebep olabilir. Tıkanan burun kanalları, bu bölgede bulunan damarların şişmesine yol açar. Ayrıca alerji sorunları, saman nezlesi gibi hastalıklarda aynı şekilde, zaman içinde göz altı morluklarına neden olabilirler. Kullanılan kozmetik ürünlerinin yaşattığı hassasiyet ve yaptıkları tahriş, cilde zarar vererek, göz altı derisinin morarmasını sağlayabilirler. Özellikle hamile kadınların, değişen hormonal düzeyleri, kan damarlarında artan dilastasyona bağlı olarak da göz altı morlukları görülebilir.”

İŞTE GÖZ ALTI MORLUKLARINI GİDERMENİN YOLU
Op. Dr. Selçuk Aytaç, ayrıca göz altı morlukları için evde yapılabilecek diğer pratik uygulamalar hakkında ise şunları söyledi: “Kafein içeren jeller, niasinamid, suda eriyen B vitamini kompleksleri, temel kan damarlarının renklerini açmaya yardımcı ürünlerdir. Kan damarlarını büzmeye ve göz altı torbalarını indirmeye yardımcı olan soğuk salatalık kompresleri, aynı zamanda göz çevresinin nemlenmesine de yardımcı olur. Göz altı torbalarının inmesine ve göz altı morluklarının giderilmesine yardımcı olan çay kompresleri, içerisinde barındığı tanen maddesi sayesinde, etkili sonuçlar almanızda fayda sağlayabilir. Aloe vera da yüzyıllardır göz altı morlukları için kullanılan şifalı bir bitkidir. Göz altı şişliklerini azaltmak için kullanılan kremler, göz altı morluklarını tedavi etmek amaçlı kullanılan medikal serumlar, vitamin, antioksidan ve farklı kimyasal içeriklere sahiptirler. Mutlaka doktor tavsiyesi üzerine ve kullanma talimatlarına uyarak kullanılmalıdırlar.”
Kaynak: İHA