Radyasyonlu Atıkların Toprağa Gömüldüğü İddiası

Gaziemir ilçesinde kurşun üreten fabrikanın arazisine radyasyonlu atıkların gömüldüğü iddiasıyla açılan davada, "çevrenin kasten kirletilmesi" suçundan yargılanan tutuksuz sanıklar hakkında cumhuriyet savcılığı beraat talep etti.

Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasının sahipleri ve yöneticileri hakkında İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, "çevrenin kasten kirletilmesi" suçundan 5 yıl hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi.
Davanın yapılan son oturumuna tutuksuz 6 sanığın avukatları ile davanın müdahilleri ve avukatları katıldı.

Oturumda, görülen davaya ilişkin cumhuriyet savcısı Zeynel Çiçek'in mütalaası alındı.
Çiçek, mahkemeye sunduğu mütalaasında, "çevrenin kasten kirletilmesi" suçuna yer verilen 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 12 Ekim 2004 tarihinde yürürlüğe girmesi nedeniyle eylemin suç kabul edilebilmesinin, bu tarihten sonraki eylemleri kapsayacağının kabulü gerektiğini belirtti.

Sanıkların, 2004 yılından sonra açık araziye atık atıklarına dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delilin elde edilmediğini dile getiren Çiçek, davada tutuksuz sanıklar Hasan Yavaş, Ayşegül Yavaş Budau, Aynur Ekener, Öznur Kolcuoğlu, Yıldırım Mustafa Irvana ve Şennur Yavaş hakkında ayrı ayrı beraat kararı verilmesini talep etti.
Müdahil avukatı Arif Ali Cangı, cumhuriyet savcısının mütalaasına karşı mahkemeden süre istedi. Mahkeme heyeti, dava kararı için duruşmayı erteledi.
Cangı, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, davada verilecek kararın, canlı yaşamının korunması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Buna karşın savcının beraat yönünde mütalaada bulunmasının kaygı verici olduğunu ileri süren Cangı, "Sayın Savcı, fabrikanın 2010 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü ve atık ürettiğini, 2007 yılında tehlikeli atıkların yanı sıra alanda nükleer atıkların ortaya çıktığını görmezden gelmiştir" dedi.

-Davanın geçmişi
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette bulunduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin 2008 yılında İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, mahkeme fabrika sahibi Hasan Yavaş'ı, 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün adli para cezasına çarptırmıştı.
Yargıtay 4. Ceza Dairesi, yapılan temyiz başvurusu üzerine mahkemenin kararını bozarak, davanın İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde fabrika müdürü Yıldırım Mustafa Irvana'nın yargılandığı dava ile birleştirilmesini ve araziye atık bırakma işleminin hangi tarihte sonlandırıldığının araştırılmasını istemişti.
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi, bu bozma kararının ardından geçen kasım ayında, bu iki dava dosyası ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin aynı konu hakkındaki suç duyurusu üzerine açılan bir üçüncü davayı birleştirmişti.
Basında 2012 Aralık ayında çıkan haberler üzerine yeniden kamuoyunun gündemine gelen iddialarla ilgili Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), bölgede radyasyon seviyelerinin belirlenmesi için ölçümler yapmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de fabrika yöneticilerine 5,7 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıklamıştı.
Kaynak: AA