Trakyaka Genel Sekreteri Şahin Açıklaması

Trakya Kalkınma Ajansı, (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ'ın 2015 yılı ocak-mart döneminde 155 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 34 milyon dolar azaldığını bildirdi.

Şahin, Trakya Bölgesi mart ayı ekonomi verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayınlanan mart ayı ihracat rakamlarına göre Tekirdağ'ın 2015 yılı mart ayında 52,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il olduğunu bildirdi.
Tekirdağ'ın ihracatının 2015 yılı ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 34 milyon dolar azaldığını ifade eden Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"Geçen yıl ile bu yılın ocak-mart dönemi karşılaştırıldığında, Tekirdağ 2015 yılı ocak-mart döneminde 155 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiş ve Tekirdağ'ın ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 34 milyon dolar azalmıştır. Aynı dönemde Kırklareli ili ihracatında ise bir önceki yıla göre 9,2 milyon dolarlık azalma meydana gelmiştir. Edirne 2015 yılı Mart ayında 4 milyon dolar, 2015 yılı ocak-mart döneminde 10,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını 2,3 milyon dolar artırmıştır."
Edirne'nin, mart ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülkenin Filipinler olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
"Edirne mart ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke Filipinler olmuştur. Filipinler'i İspanya, Bulgaristan, Hong Kong ve Arnavutluk takip etmiştir. Kırklareli ilinin Mart ayı itibariyle en çok ihracat yaptığı ülke ise Litvanya olmuştur. Litvanya'yı Ukrayna, Kırgızistan, Çin ve Finlandiya izlemiştir. Tekirdağ'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke bir önceki yılın aynı dönemine göre azalmakla beraber yine Almanya olmuştur. Tekirdağ'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkat çekmektedir."
Şahin açıklamasında ayrıca, mart ayı içerisinde kurulan ve kapanan şirket istatistiklerinin incelediğinde Tekirdağ'da 36, Kırklareli'nde 17, Edirne'de ise 7 şirket kurulduğunu belirterek, Tekirdağ'da 5, Kırklareli'nde 2, Edirne'de 1 şirketin ise kapandığını kaydetti.

Kaynak: AA