Çanakkale'de 'Son 100 Yılın Tanığı' El Arabası

Çanakkale Kara Savaşları'ndan sonra cephede bulunan ve adeta "son 100 yılın tanığı" olarak Büyük Anafarta Savaş Müzesi'nde sergilenen İngiliz yapımı el arabası, bölgeyi gezen turistlerin en çok ilgisini çeken objeler arasında yer alıyor.

Eceabat ilçesi Büyük Anafarta köyünde bulunan özel müzenin kurucusu Özay Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kara Savaşları'nda en yoğun çatışmaların olduğu Conkbayırı'nın eteklerindeki köylerinin ateş hattına yakınlığı nedeniyle büyük zarar gördüğünü anlattı.
Savaştan sonra sağ kalanların cepheden boş mermi ve kovanları ile işlerine yarayacak eşyaları topladığını ifade eden Gündoğan, bazılarının hurda olarak satılıp gelir sağlandığını, bir bölümünün ise yıllarca kullanıldığını söyledi.

Nadir olsa da boş mermi ve kovanlarının civarda bulunabileceğini dile getiren Gündoğan, bu savaş objelerinden müze kurmaya 1980 yılında başladığını kaydetti.

Bölgedeki izinli 4 özel müzeden birinin kendisine ait olduğunu belirten Gündoğan, şunları söyledi:
"Müzede şimdi Türk ve yabancı askerlere ait yüzlerce obje var. Burada bir insanoğluna ne lazımsa hepsi bulunuyor. Öldürmek için de var, karnını doyurmak, giyinmek, sağlık ve ulaşım için de. Top ve tüfek mermileri, kovanlar, deniz mayını, tüfekler, kasaturalar, süngü, sağlık ekipmanı, yemek kabı, çatal, asker kıyafeti, kemer tokası, dikenli tel, kolye, rozet gibi birçok eski eşya var. Kur'an-ı Kerim ve İncil'in de yer aldığı müzede bu şekilde birçok eski eşya var ama en çok ilgiyi asırlık el arabası çekiyor. Gelen turistler, müzedeki bütün eşyaları anlıyor ama el arabasını görünce şaşırıyor."
Gündoğan, el arabasının İngiliz yapımı olduğunu ve cephede savaşlardan sonra bulunduğunu ifade etti.

Bu arabanın önemli bir obje olduğuna işaret eden Gündoğan, "Bu el arabası, cephede yaralı, gıda ve köyümüzü yıkan mermileri, sonrasında ise köyün inşasında kullanılan malzemeyi taşımış. Aslında 100 yılın tanığı desek yalan olmaz. Köyün yıkılışına da inşa edilişine de tanıklık etmiş" dedi.

Özay Gündoğan, savaşta köylerindeki iki ev dışında bütün yapıların yıkıldığı ve tekrar inşa edildiği bilgisini verdi.
İnşaatlarda kullanılan, ahşaptan yapılan, iki kişinin harç taşıdığı bir çeşit malzemenin de bulunduğunu dile getiren Gündoğan, "Köyümüzde genellikle harç ve diğer malzemelerin taşımasında bu el arabası kullanılmış. Yerli üretim başladıktan sonra görevi sona ermiş ve bulup müzeye getirdik. Demir tekerine kadar orijinal olan bu eşyayı uzun süre korumak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA