Akdeniz'deki Göçmen Trajedileri

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği'nin kaçak göçmenler konusunda çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiğini belirterek, "Artık tahammül edilemez bu sorunu çözmeliyiz" dedi.

Hollande, Paris çevresindeki sosyal girişimcilerin merkezini ziyaretinin ardından basının mensuplarının sorularını yanıtladı.
Libya açıklarında bu hafta sonu 700'den fazla kaçak göçmeni taşıyan bir teknenin batması sonucu ortaya çıkan trajedi ile ilgili konuşan Hollande, AB'ye acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Hollande, perşembe günü yapılacak AB zirvesinde ciddi kararlar alınması gerektiğini dile getirdi ve "Perşembe günkü zirve sıradan bir zirve değil. Orada sıradan kararlar da alamayız. Daha ileri gitmeli ve artık tahammül edilemez bu sorunu çözmeliyiz" diye konuştu.

AB dışişleri bakanları dün Akdeniz'deki tekne facialarının tekrarını önleyecek tedbirleri Lüksemburg'da görüşmüştü. AB üyelerinin değerlendirdiği öneriler arasında sığınmacıların hayatlarını denizde riske atmamaları için Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde kamplar açılması ve AB Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı'nın (Frontex) Akdeniz'deki Triton sınır kontrol operasyonunun kapsamının genişletilmesi de bulunuyor.
Kasım 2014'te 2,9 milyon avro aylık bütçeyle başlayan Triton operasyonunda Akdeniz'de yaklaşık 6 ayda 24 binden fazla göçmen kurtarıldı. Buna karşılık Triton'un başlamasıyla faaliyeti sonlandırılan, İtalya öncülüğündeki daha geniş kapsamlı Mare Nostrum operasyonunda bir yılda 140 binden fazla kaçak göçmen kurtarılmıştı.
Mare Nostrum operasyonunun aylık 9 milyon avroluk "yüksek" maliyeti yanında düzensiz göçü teşvik ettiği için sonlandırılmış olması insan hakları örgütlerinin eleştirilerine konu oluyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB'ye ulaşmak isteyen göçmenleri taşıyan teknelerin batmasıyla Akdeniz'de yaşanan facialarda geçen yıl en az 3 bin 500 ve bu yıl da bin 600 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Ancak son büyük faciada Libya açıklarında 700 ila 950 kişi taşıdığı belirtilen bir tekne cumartesi gece batmış ve şimdiye kadar sadece 28 kişinin kurtulduğu ve 24 kişinin cesedine ulaşıldığı açıklanmıştı.
Kaynak: AA