Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen 35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu, Muğla'da başladı.

Ortaca ilçesinin Sarıgerme Mahallesi'ndeki bir otelde "Misafirperverlik, medeniyetler köprüsü ve çocuk" temasıyla düzenlenen sempozyuma, 80 ülkeden yaklaşık bin kişi katılıyor.
Açılış konuşmasını yapan sempozyum Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, sempozyumda deniz kaplumbağalarını koruma faaliyetlerinin ve işbirliği projelerinin tartışılacağını bildirdi.
Sempozyumun 4 gün süreceğini belirten Kaska, bu sürede bilimsel toplantılar yapacaklarını, 23 Nisan'da İztuzu Plajı'nda gerçekleştirilecek aktivitede çocukların kaplumbağalar hakkında bilgi edinmelerini sağlayacaklarını anlattı.
Orta Çağ'dan kalan Orhun Yazıtları'nda da kaplumbağalardan bahsedildiğini ifade eden Kaska, bunun için deniz kaplumbağalarının Türk kültürü için çok önemli olduğunu dile getirdi.
Deniz kaplumbağalarının çok uzun yaşadığını, birçok kıtaya ulaştığını vurgulayan Kaska, sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etti.
- "Daha iyi korumaya ihtiyacımız var"
Bern Konvansiyon Sekreteryası temsilcisi Eladio Fernandez Galiano ise sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan Türk yetkililer ile yerel otoritelere teşekkür etti.
Türkiye'de son 30 yılda çok şeyin geliştiğini belirten Galiano, şöyle konuştu:
"Bundan önce de pek çok sempozyum gerçekleştirdik. Bugün 35. sempozyumu düzenliyoruz. Bütün uluslar olarak bilgileri paylaşmamız gerekiyor. Bilime gösterilen ilgi ve yapılan çalışmalar için teşekkür ederim. Son 10 yılda deniz kaplumbağaları daha iyi hale geldi. Artık kaplumbağaların yuvalarını biliyoruz. Bilim adamları olarak bu konuda çok iyi iş çıkarıyorsunuz. Daha iyi korumaya ve Akdeniz bölgesinde denizdeki kaplumbağalara zarar veren faktörlerin ortadan kalkmasına ihtiyacımız var."
- Dalyan'dan Suriye sınırına kadar 17 önemli üreme alanı var
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Erhan Ertan da Dalyan'dan Suriye sınırına kadar bin 587 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyılarında deniz kaplumbağalarının 17 önemli üreme alanının bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin son 25 yılda nesli tehdit ve tehlike altında olan türlerin korunması amacıyla Barcelona Sözleşmesi ve eki olan Bern Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelere taraf olduğunu, sözleşmelerin hükümlerini yerine getirmek için büyük çaba harcadığın ifade eden Ertan, şunları kaydetti:
"Tür ve habitatlarının korunmasına yönelik bilimsel çalışmalarla bölgedeki deniz kaplumbağası popülasyonu takip edilmektedir. Kaplumbağaların korunması, yavru başarılarının artırılması, yavruların yanlış yönelimlerinin engellenmesi ve olumsuz etkilerin en aza indirilmesi için gerekli tedbirler üzerinde çalışılıyor. Bu kapsamda, 'Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına Yönelik Yönetim Planı' hazırlandı. Bu sempozyumla bölgesel ve uluslararası koruma çalışmalarını güçlendirmek için hep birlikte güzel adımlar atacağız."
Sempozyum, uydu cihazı takılacak deniz kaplumbağalarının 23 Nisan'da İztuzu Plajı'ndan denize bırakılmasıyla sona erecek.
Kaynak: AA