Ahmet Siyahi Hazretleri Türbesi, Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Ahmet Siyahi ve Halidiye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Baysan, turizmden bahsedenlerin öncelikle kendilerinin dergahları gezerek bilgi sahibi olmalarını istedi.

Ahmet Siyahi Hazretleri Türbesi, Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Ahmet Baysan, Ahmet Siyahi Hazretleri türbesinin ve türbe içerisindeki Halidiye Kütüphanesinin açılışının üzerinden bir yıl geçtiğini ifade ederek, 1-3 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası öncesinde Kastamonu’yu geliştirilmeye çalışılan turizm faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Turizm konusunda Kastamonu Belediyesi ve Kastamonu Valiliği’nin son zamanlarda önemli çalışmalar içerisinde olduğunu ancak bir iki kurumun çalışmalarının bu alanda hedefe ulaşmak için yeterli olmayacağını belirten Ahmet Baysan, sivil toplum kuruluşları ve diğer resmi kurumların da turizm alanında elini taşın altına koyarak turizm çalışmalarında daha aktif görevler üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

Ahmet Siyahi ve Halidiye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği’nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Ahmet Baysan, derneği faaliyete geçirme amaçlarının Kastamonu’da unutulmuş, bilinmeyen bir kültür mirası olan Ahmet Siyahi Hazretlerinin tanıtılması adına derneği kurduklarını ve yalnızca kendilerinin yaptığı çalışmalarla bir yıl içerisinde Ahmet Siyahi Hazretlerinin türbesine tüm Türkiye’den 4 bin ziyaretçinin geldiğini söyledi.

“DERGAH, DÖNEMİN ÜNİVERSİTESİ GİBİ FAALİYET YÜRÜTMÜŞ”
Kırkçeşme Mahallesi’nde bulunan Ahmet Siyahi Hazretleri Türbesi ve Halidiye Kütüphanesi Dergahı hakkında açıklamalarda bulunan Ahmet Baysan, “Bu dergahımız, ilk olarak 1878 yılında Ahmet Siyahi Hazretlerinin oğlu tarafından buraya kurulmuş. Bu kütüphane içerisinde tespitlerimize göre o dönem 593 tane İslam harfleriyle yazılmış Osmanlıca yazma eser mevcuttu. Şu an bu eserlerin birçoğu Yazma Eserler Kütüphanesi’nde bulunuyor. Önümüzdeki dönemde o eserlerden bir tanesini alarak Ahmet Siyahi Hazretlerinin risalesi olarak bastırmayı düşünüyoruz. Bu dergahta, o dönem yalnızca dini ilimler değil, Ahmet Siyahi Hazretlerinin yürüttüğü fenni bilimlerin öğretileri de vardı. Kısaca anlatmak gerekirse bu dergah dönemin üniversitesi gibi faaliyet yürütmüş” dedi.

“BİREYSEL ÇALIŞMALARIMIZ SONUCU, BİR YILDA 4 BİN ZİYARETÇİ GELDİ”
Ahmet Siyahi ve Halidiye Kütüphanesi Eğitim ve Kültür Derneği’nin geçtiğimiz yıl düzenlenen Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası’nda kurulduğunu ve derneğin önümüzdeki dönemde de ilk yılını dolduracağını ifade eden Ahmet Baysan, şöyle konuştu: “Dernek olarak önümüzdeki günlerde birinci yılımızı dolduracağız. Son bir yıl içerisinde bu dergahımızı açıp hizmete sunma çalışmaları içerisinde geçti. Dergahımızın açılmasından önce yürüttüğümüz çalışmalarda o dönem Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan şimdiki Belediye Başkanımız Tahsin Babaş’ın ve Vakıflar Bölge Müdürümüz Yavuz Yücebıyık’ın bizlere çok olumlu katkıları olmuştu. Derneği faaliyete geçirme amacımız Kastamonu’da unutulmuş, bilinmeyen bir kültür mirası olan Ahmet Siyahi Hazretleri ve Halidiye Kütüphanesi’nin halkımıza tanıtmaktı. Biz bu çalışmanın içerisine hiçbir çıkar gözetmeksizin yalnızca memleketimize olan sevdamızdan dolayı girdik. Bireysel olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde burada TGRT TV’nin Ahmet Siyahi Hz.’lerinin hayatını ve bizim derneğimizin bu konu hakkında yürüttüğü çalışmaları anlatan bir belgesel çekmesini sağladık. Yaptığımız bu çalışma neticesinde tüm Türkiye’den ve hatta yurtdışından gelen yaklaşık 4 bin ziyaretçinin dergahımızı ziyaret etmesini sağladık”

“KASTAMONU’DA TURİZMİN GELİŞMESİ İÇİN HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLER VAR”
Kastamonu’da Kültür Müdürlüklerinin, Turizm Müdürlüklerinin var olmasına ve turizm ismiyle derneklerin kurulmuş olmasına rağmen bu kurum ve kuruluşların Ahmet Siyahi Hazretleri Türbesi ve Halidiye Kütüphanesi’ni henüz bilmediklerini ileri süren Ahmet Baysan, turizmden bahsedenlerin henüz Ahmet Siyahi Hazretleri türbesini ziyaret ederek, dua etmediklerini söyledi.

Bu kapsamda bu tür kurum ve kuruluşların turizm konusunda ahkam kesmelerinin doğru olmadığını belirten Baysan, şunları kaydetti: “İlimizde turizmin geliştirilmesinin konuşulduğu bu günlerde dergahımız gibi kültür varlıklarının daha çok gündeme gelmesi gerekir. Bunun gibi Kastamonu’da İslam’ı doğru yaymaya yönelik çalışan Halveti, Bayramlı ve Nakşibendi tarikatları yer almış, Danişmentliler, Çobanoğulları, Selçuklular, Candaroğulları ve Osmanlılar içerisinde yer aldığı beş tane beylik dönemleri olmuş. Bu dönemler içerisinde Kastamonu’da yapılmış ve yazılmış eserler var. Bu dergah yalnızca bizim yürüttüğümüz çalışmalarla ortaya çıktı. Kastamonu’da turizmi canlandırmak için daha detaylı çalışmaların içerisine girmeliyiz. Son dönemde bu alanda Kastamonu Belediyesi’nin ve Kastamonu Valiliği’nin yürüttüğü önemli çalışmalar var. Ancak turizmin gelişmesi için yapılan çalışmaları bir iki kurumun üzerine yıkarak ilerleme sağlanması mümkün değil. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurumlarının da elini taşın altına atması gerekiyor. Kastamonu Kültür Müdürlüğü, Turizm Müdürlüğü ve turizm adına kurulmuş dernekler var ve bunların hiçbirisi önemli bir kültürel miras olan dergahımıza ziyaret gerçekleştirmedi. Onlar belki de böyle bir dergahın olduğunun farkında bile değiller. Hal böyleyken ben bu kişi ve kurumların turizm konusunda ahkam kesmelerini doğru bulmuyorum. Kastamonu’da turizmin gelişmesi için herkesin üzerine düşen görevler var”
Kaynak: İHA