Turist Rehberleri 'Kaçak' Çalışanlardan Şikayetçi

Turist Rehberleri Birliği Başkanı Zeki Apalı, "Kaçak rehberlerin ülkemiz hakkında ne anlattıkları konusunda bilgi sahibi olamazsınız. Bazen tam tersine Türkleri karalayıcı şeylere zaman zaman kulak misafiri olabiliyoruz. Dolayısıyla kontrol altına alınması lazım" dedi.

Apalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde Bakanlık'tan belgeli ve birliğe kayıtlı yaklaşık 10 bin turist rehberi bulunduğunu, üyelerinin 30'dan fazla dil bildiğini, bazı rehberlerin 6 ya da 9 dil konuşabildiğini kaydetti.

İlgili yasa gereği yapılan dil sınavlarında sözlü ve yazılı sınavda 75 puan alan kişilerin rehberlik sertifikası almaya hak kazandığını aktaran Apalı, ÖSYM tarafında yapılan yabancı dil sınavında 75 puan alan adayların da rehberlik yapabildiğini dile getirdi.
Rehberlikle ilgili yasanın 2012 yılında TBMM'den geçtiğini anımsatan Apalı, bu kanunun Türkiye için büyük bir yenilik olduğunu, bu yasa sayesinde turizm rehberliğinin bir meslek olarak kabul edildiğini, yönetmeliklerinin bu kanuna göre hazırlandığını söyledi.

Apalı, birliklerinin Türkiye turizminde çok önemli bir yere sahip olduğunu, bunun zaman içerisinde daha da fazla anlaşılacağını vurguladı.
Belgesiz çalışanların kaçak rehber olarak adlandırıldığını belirten Apalı, şunları söyledi:
"Yasa dışı bir çalışma söz konusu. Kanunlar çok net aslında. Turist rehberliği hizmeti ancak bu belgeye sahip olan rehberler tarafından verilebileceğini söylüyor. Rehberlerin eğitimleri ve donanımları kanunlar tarafından belirlenmiş. Yüksekokul, fakülte mezunu dil bilmek gibi... Kaçak rehber sayısını tam net olarak bilemiyoruz ama yaz döneminde turizmin yüksek olduğu sezonda Ege'de ve batı Akdeniz'de Rus ve eski Doğu Bloku ülkelerinden gelen insanların çalıştığını biliyoruz."
"Kaçak rehberlerin ülkemiz hakkında ne anlattıkları konusunda bilgi sahibi olamazsınız" diyen Apalı, "Bazen tam tersine Türkleri karalayıcı şeylere zaman zaman kulak misafiri olabiliyoruz. Dolayısıyla kontrol altına alınması lazım" dedi.

- "Turist rehberi sıkıntımız yok"
Apalı, sertifikasız çalışan rehberlerin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na veya belgeli rehber çalıştırmayan seyehat acentesinin ise doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na şikayet edilebileceğini söyledi.

Turist rehberleri konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Apalı, "Yolda bir şey anlatan ya da daha küçük bir yerde bölge ile ilgili bilgi veren yerel vatandaşlar rehber olmuyor. Çoğunlukla rehberden kastımız, bizim Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli turist rehberlerine üye kişiler ancak rehberlik yapabilir" ifadesini kullandı.
Apalı, Türkiye'deki rehber sayısının yeterli olduğunu, üniversitelerin rehberlik bölümlerinden gelen öğrencilerin dil kriterlerini yerine getirdikten sonra mesleğe başlayabildiğini belirtti.

Her yıl üniversitelerin rehberlik bölümlerinden bin 300 öğrencinin mezun olduğunu kaydeden Apalı, "Rehberlik ücretleri mesleğin zorlukları riskleri göz önünde bulundurularak, dönemsel bir çalışma olduğundan bir rehber sezonu 5 ayda tamamlar. Dolayısıyla rehberin günlük hizmeti 309 liradır. 'Bu rakamlar yüksek geldi' diyen bazı iş verenler, seyahat acenteleri, kaçak rehberlik tercihinde bulunabiliyorlar. Daha sonra da 'rehber olmadığı için mecbur kaldık' söyleminde bulunuyorlar. Halbuki rehber sıkıntımız yok" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA