Küresel Piyasalar Ecb Sonrası Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri beklentiler dahilinde değiştirmemesi ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de sanayi üretimi mart ayında yüzde 0,6 azalarak, son 3 ayın en kötü performansını gösterdi. Beklentinin üstünde gerileyen sanayi üretiminin ardından tahvil faizleri 1,8700 ile 1,8900 aralığında dalgalanırken, dolar endeksi 99,2 seviyelerinden 98,6'ya kadar geriledi. New York borsası güçlü şirket bilançolarının ardından kazançlarını sürdürürken, Fed'in Bej Kitap Raporu sonrasında piyasalarda yükseliş eğiliminin güçlendiği görüldü.

Dün Dow Jones Endeksi yüzde 0,42, S&P 500 Endeksi yüzde 0,53 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,68 değer kazandı. Bej Kitap raporuna göre, ABD ekonomisi büyümeyi sürdürürken, güçlenen dolar ve düşen petrol fiyatları bazı bölgeleri olumsuz etkiledi. Raporda, ayrıca bazı bölgelerde petrol fiyatlarına bağlı işten çıkarmaların yaşandığına işaret edildi.
Avrupa tarafında ECB'nin piyasa beklentileri doğrultusunda açıklanan faiz kararının ardından pay piyasalarında sınırlı yükselişler görülürken, avro/dolar paritesinde ılımlı yükseliş görüldü.

ECB, eylül ayı toplantısında ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış ve bu kapsamda yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve negatif olan mevduat faizini yüzde 0,10'dan yüzde 0,20'ye indirmişti. ECB Başkanı Draghi ise karar sonrası düzenlenen basın toplantısında varlık alım programının hedeflendiği üzere Eylül 2016'ya kadar süreceğini belirterek, para politikasının bölgedeki ekonomik toparlanmaya yardımcı olduğunu ve enflasyonu yükseltmek noktasında başarılı olacağını söyledi.

Draghi'nin özellikle mevduat faizlerinde daha fazla indirimi planlamadıklarını belirtmesi avronun dolar karşısında değer kazanmasına neden olurken, avro/dolar paritesi 1,0575 seviyelerinden 1,0670'e yükseliş kaydetti.

Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,03, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,70 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 yükseliş kaydetti.

Analistler, özelikle mevduat faizlerinde daha fazla indirimin planlanmadığının önemine dikkati çekerek, Draghi'nin genel itibarıyla olumlu açıklamalarının gelecek dönemde avroya değer kazandıracağını kaydediyor.
Asya tarafında, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte 6 yılın en zayıf büyümesini kaydetmesinin ardından, piyasalarda teşvik beklentileri güçlenirken, temel sektörlerdeki zayıflık ekonominin ivme kaybettiğine işaret ediyor. Asya borsaları küresel hisse senedi piyasalarına gelen alımlarla beraber yükselirken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay Endeksi yüzde 2,54, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de 0,44 artıda bulunuyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise yüzde 0,09'la sınırlı değer kaybediyor.
Yurt içinde ise dün küresel piyasalarda doların güçlü seyrini sürdürmesine paralel TL'deki zayıf görünümle güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre 962,18 puanlık düşüşle 81.357,53 puandan tamamladı. Dolar/TL, tarihi seviyesini 2,7312 ile yenilerken, sepet kur 2,81'i aşarak 2,8130'u gördü. Analistler, doların TL karşısındaki güçlü seyrinin endeks üzerinde baskı yaratmaya devam ettiğini ifade ederken, kur, faiz ve petrol fiyatlarındaki hareketlerin izleneceğini, ABD'de açıklanacak konut verisi ile işsizlik başvurularının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor. Endekste 81.300 seviyesinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, bu seviyenin kırılması durumunda 80.500 ve 80.000'in gündeme gelebileceğini olası yukarı yönlü hareketlerde ise 82.000'in direnç olarak izlenmeye devam edeceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle;
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, mart ayı konut başlangıçları
15.30 ABD, mart ayı inşaat izinleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
17.00 ABD, nisan ayı Philadelphia Fed İş Dünyası Güven Endeksi
Kaynak: AA