Grafikli - Opec'in Petrol Üretimi Martta Arttı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi, martta bir önceki aya göre günlük 810 bin varil artarak 30,79 milyon varile yükseldi.

OPEC'in mart ayına ilişkin "Petrol Piyasası Raporu"na göre, bu yıl için küresel petrol talebi tahmini, günlük 80 bin varil artışla 92,45 milyon varile çıktı. Örgütün, bir önceki raporunda, söz konusu rakamın günlük ortalama 92,37 milyon varil olacağına yer verilmişti. Bu yıl için küresel petrol talep artış miktarı, Amerika kıtası ve Avrupa ülkelerindeki olumlu beklentiye rağmen günlük 1,17 milyon varilde sabit tutuldu. Geçen yıl küresel petrol talebi günlük 91,28 milyon varil olarak gerçekleşmişti.
Martta küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 900 bin varil farkla 94,52 milyon varile yükseldi. Küresel petrol üretiminde OPEC'in payı, şubat ayına göre artarak yüzde 32,6'ya çıktı. OPEC'in şubat ayındaki günlük 29,97 milyon petrol üretimi, martta ortalama 30,79 milyon varil oldu. Rapora göre, OPEC üretiminde gerçekleşen günlük 820 bin varillik artışa en büyük katkı 10,01 milyon varille Suudi Arabistan ve 3,6 milyon varille Irak'tan geldi.
Bu yıl için öngörülen OPEC ham petrol talebi günlük 100 bin varil artarak 29,3 milyon varile çıktı. OPEC petrolüne talepteki artış beklentisi, OPEC dışındaki ülkelerde üretimin düşmesi ve küresel talebin artmasından kaynaklandı.
OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arz tahmini günlük 100 bin varil artırılarak, 57,17 milyon varile çıkarıldı. Arzda özellikle yılın ilk yarısında artış beklenmesine rağmen, büyümenin yavaş olacağı öngörülüyor. Yavaş büyüme beklentisinin nedeni olarak, düşük petrol fiyatları, Kuzey Amerika'deki aktif sondaj kule sayısının düşmeye devam etmesi ve ABD'de sondaj işletim ruhsatlarının azalması gösterildi. Geçen yıl OPEC dışındaki ülkelerde petrol arzı günlük 56,49 milyon varil olarak gerçekleşti.
Martta dünya genelinde kapatılan 431 sondaj kulesinden 312'sini petrol, 89'unu doğalgaz ve 30'unu ise diğer kaynaklı sondaj kuleleri oluşturdu. Amerika kıtasında 402 sondaj kulesi devre dışı bırakılırken, OPEC ülkelerinde toplam 18 sondaj kulesi kapatıldı.
Kaynak: AA