Yerel Zincirler Buluşuyor 2015 Fuarı

Envirosell Danışmanlık Üst Yöneticisi (CEO) Paco Underhill, dünyada alışveriş trendlerinin değiştiğini belirterek, "Türkiye'de üç jenerasyonun birlikte alışveriş yapabileceği bir sistem gerekli olabilir. Anne, çocuk ve büyükbabanın birlikte çıktığı alışverişte tüketiciler, kadının alışveriş yaptığı sırada, çocukların ve büyükbabanın oyalanabileceği bir bölüm olmasını tercih edebilir" dedi.

İstanbul'da, "Dönüşümü Başlat, Geleceği Kazan" temasıyla düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Konferansı'nda 78'in üzerinde katılımcı firma ve 300'ün üzerinde marka tüketicilerle buluştu.
Fuardaki katılımcılara bir sunum yapan alışveriş davranışları uzmanı Underhill, kendisinin 30 yıldır tüketici davranışlarını araştırdığını belirterek, alışveriş trendlerinin geliştiğini kaydetti.

Dünyada satın alma alışkanlıklarının değiştiğini ve gelecekte, beş duyuya hitap edebilen mağazaların başarılı olacağını söyleyen Underhill, "İnsanların hislerine ve tüm duyularına hitap edebilmek önemli. Örneğin bebek mamalarının veya bebek ürünlerinin satıldığı reyonlarda bebek seslerinin veya çocukların oyun oynarken çıkardığı seslerin kullanılması, kişisel bakım ürünlerinin satıldığı reyonda su sesinin dinletilmesi tüketicilerin daha çok ilgisini çekecektir" dedi.

Alışverişi genellikle kadınların yaptığını belirten Underhill, çocukların alışveriş alışkanlıklarını belirlemek içinse çocukların gözüyle marketlerin nasıl göründüğünün anlaşılması gerektiğini anlattı.
Underhill, bu noktada ise marketlerin raf tasarımından ışıklandırılmasına, pek çok detayın önem kazandığını söyledi.


- "Kimin ne zaman alışveriş yaptığını ve nedenlerini bilmek önemli"

Değişik ülkelerde marketlerin nasıl alışveriş ortamı yarattığının takip edilmesi gerektiğini de kaydeden Underhill, "Ancak farklı uygulamalar her zaman karşılık bulmayabilir. Mesela Türkiye'de üç jenerasyonun birlikte alışveriş yapabileceği bir sistem gerekli olabilir. Anne, çocuk ve büyükbabanın birlikte çıktığı alışverişte tüketiciler, kadının alışveriş yaptığı sırada, çocukların ve büyükbabanın oyalanabileceği bir bölüm olmasını tercih edebilir" dedi.

Alışverişte bazı alışkanlıkların ise hiç değişmediğine dikkati çeken Underhill, "Örneğin 1931 yılından bu yana et reyonları değişmedi" ifadesini kullandı.
Perakendeciler için ipuçları veren Underhill, "Müşteriyi yakından tanımak, kimin ne zaman alışveriş yaptığını ve nedenlerini bilmek önemli" dedi.

Underhill, tüketicilerin daha az para harcamaya yardım ettiğini düşünerek küçük alışveriş sepetlerini daha çok tercih ettiklerini belirtti.

Paco Underhill, tüketicilerin güvendiği ürünlere yüksek fiyat ödemekten çekinmediğinin de altını çizdi.
Underhill, büyük marketlerde özel tasarım ve doğru ışıklandırmayla, market tasarımına yapılacak yatırımın geri alınabileceğini söyledi.


- "Geleceğin marketlerine çevrecilik hakim olacak"

Konferansa katılan Weiner, Edrich, Brown Inc. Başkan Yardımcısı Erica Orange ise perakende sektörünün gelecekte, birden fazla kanala, sürdürülebilirliğe, topluma, yenilikçi teknoloji ve müşteri deneyimine odaklanması gerektiğini söyledi.

Orange, perakende sektöründe artık sadece raflarda satılan tüm ürünlerin değil, üretimden markete gelene kadar tüm sürecin çevreci olmasının arandığını kaydetti.

Orange, geleceğin başarılı firmalarının da çevreden aldığını çevreye veren firmalar olacağını vurguladı. Ayrıca geleceğin mağazalarında 3D yazıcı teknolojilerinin hakim olacağını söyledi.

Konferansın bir diğer konuşmacısı Weiner, Edrich, Brown Inc. Başkan Yardımcısı Jared Weiner ise geleceği inovasyonun değil hayal gücünün inşa edeceğini söyledi.

Fuar kapsamında çeşitli salonlarda, alışveriş alışkanlıkları ve sistemlerine inovatif perspektiften bakmayı amaçlayan panel ve sunumlar düzenlendi.

Konuşmacılar sektörün hangi alanlara odaklanması gerektiğine ilişkin sunumlar yaptı.
Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek fuar, tüketicileri markalarla bir araya getirirken, etkinlik yarın da ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Kaynak: AA