Mehmet Görmez'den Papa'ya cevap

Ermeni iddialarına ilişkin kışkırtıcı ve ikiyüzlü açıklamaları sonrası tekrar konuşan Papa’nın ‘Gördüğümüz ve duyduklarımız karşısında sessiz kalamayız’ demesi ‘Vatikan önce Hristiyan dünyasının soykırımlarını görsün’ yorumlarını beraberinde getird

Mehmet Görmez'den Papa'ya cevap
'Soykırım' çıkışıyla Türkiye'nin tepkisini çeken ve dünyada şaşkınlığa neden olan Papa Françesko, Vatikan'daki ayininde “Gördüğümüz ve duyduklarımız karşısında sessiz kalamayız” diyerek ikiyüzlü tavrını savunmaya devam etti.

“Olayları adıyla telaffuz etmek gerektiğini” belirten Katoliklerin ruhani liderinin bu son açıklamaları Batı'nın soykırımlarını görmezden gelen Hristiyan dünyasının tavrını bir kez daha gözler önüne serdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Papa'nın 1915 iddialarına dair küstah sözlerine, “Lobilerin, din kurumlarının duaları ve ayinlerine kadar uzanmış olması üzücüdür.

Tarihte yaşanmış acılar üzerinden toplumlar birbirini sorgulamaya kalkarsa bundan en büyük zararı Vatikan görür” açıklamasında bulunarak Hristiyan dünyasının konuşulmayan soykırımlarını hatırlatmıştı. Papa Françesko'nun yanlı ve politik tavrı, 11. yy'da Müslümanların elindeki Ortadoğu topraklarını ele geçirmek için düzenlenen ve milyonlarca insanın hayatını kaybettiği Haçlı Seferleri'ndeki kışkırtıcı Kilise zihniyetinin bugün de devam etmesi şeklinde yorumlandı. Papa Françesko, Vatikan'da Ermeniler için düzenlenen pazar ayininde, 1915 Olayları'ndan söz ederken, selefi Papa 2'nci Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan “20'nci yüzyılın ilk soykırımı” ifadesine atıfta bulunmuştu.

AB'NiN iKiYÜZLÜLÜKLE iMTiHANI

Hristiyan dünyasının gerçekleştirdiği soykırımları görmezden gelen Papa Françesko'nun 1915 olaylarına ilişkin kışkırtıcı açıklamalarının yankıları sürerken, Avrupa Parlamentosu bugün Türkiye-AB ilişkilerini etkileyecek kritik bir seçime ev sahipliği yapıyor. Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 24 Nisan öncesi “Ermeni Soykırımı'nın 100. Yıldönümü” başlıklı karar tasarısı ele alınacak.

Genel Kurul'da tasarıya ilişkin görüşmeler ve oylama bugün yapılacak. Türkiye, “soykırım” tasarısından duyduğu rahatsızlığı geçen hafta Ankara'da en üst düzeyde yoğun temaslarda bulunan AP Başkanı Martin Schulz'a iletmişti. Tasarının kabulü durumunda Türkiye-AB ilişkilerinde ortaya çıkacak “sıkıntılar” ile ilgili uyarılar yapıldı. AP Başkan Yardımcısı Antonio Tajani, AP'deki oylama öncesi ihsas-ı rey olarak değerlendirilebilecek bir açıklamada bulunarak, “Biz şimdiki değil, 100 yıl önceki Türkiye'yi cezalandırıyoruz. Türklere de aynı şey yapılmış olsa, onlara da zarar gelmiş olsa, onlar için de aynısını yapardık. Türkiye Ermeni soykırımını kabul etmekle önemini yitirmez” dedi.