Fransa'nın Bağdat Büyükelçisi Baret Açıklaması

Fransa'nın Bağdat Büyükelçisi Mark Baret, ülkesinin 200 Fransız subayını Irak güçlerini eğitmek üzere görevlendirdiğini belirtti.

Irak Parlamentosu Sağlık Komitesi Başkanı Faris el-Birifkani ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Baret, Fransa'nın Irak'a desteğinin siyasi olduğunu, bu çerçevede Cumhurbaşkanı François Hollande'ın geçen yıl Eylül ayında Irak'ı ziyaret ettiğini söyledi.

"Irak silahlı kuvvetlerini eğitmek üzere 200 Fransız subayımız var. Aynı şekilde istihbarat alanında da Irak'a yardım ediyoruz" diyen Baret, ülkesinin Irak'taki sığınmacılara geçen yıl 6 milyon avro yardımda bulunduğunu hatırlatarak, bu yardımların devam edeceğini ifade etti.

Baret, Irak hükümetiyle, terör saldırılarına maruz kalan bölgelerin yeniden imarına ilişkin taleplerin görüşüldüğü bir programları bulunduğunu ve ülkesinin Irak imar fonuna katkı sağlayacağını kaydetti.

Brifkani ise sığınmacılara lojistik, teknik ve tıbbi destek taleplerini Fransa'ya ilettiklerini belirtti.

Brifkani ayrıca 1980'li yıllarda bir Fransız şirketinin ürettiği ilaçları kullanmaları sebebiyle AIDS'e yakalanan bazı Iraklı hastaların ailelerine tazminat ödenmesi meselesinin incelenmesi yönünde Baret'ten söz aldıklarını söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, bazı Iraklıların AIDS'e yakalanmasına neden olan ve 1986 yılında kamyonları Irak'a giriş yapan Mario şirketi aleyhinde geçen yıl dava açmıştı.
Kaynak: AA