Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç Bir Yılın Değerlendirmesini Yaptı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, düzenlediği basın toplantısıyla geride kalan 1 yılın değerlendirmesini yaptı.

Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç Bir Yılın Değerlendirmesini Yaptı

Yapacakları çalışmaları 5 temel ilke içerisine koyduklarını belirten Başkan Genç, "Bir defa katılımcı belediyecilik anlayışına talip olduk. Yani biz seçimle işbaşına geliyoruz ve bu yetkiliyle beraber icraat yapacağız. Ama bütün STK'lar ile birlikte, bütün kanaat önderlerimizin ve şehrimizin dinamiklerinin görüşlerini almak, bu görüşleri idaremize yansıtmak istedik. Katılımcı belediyecilikten bunu anlamamız lazım. Bu kapsamda şehrimizi oluşturan katmanlarla iletişim haline geçmek için bütün mahallelerimizi ziyaret ettik. Ortahisar'daki 85 mahallemizin bugüne kadar 57'sini bizzat ziyaret ettik. Burada yaptığımız çalışmalarda hem mahallemizi hem esnafımızı ziyaret ederek sorunlarını dinledik, çok samimi sohbetler etti. Sorunların çözümü için o sorunun yaşandığı yeri yerinde görüp ziyaret etmek gerekiyor. Yani sorunu orada görüyorsunuz, bizim yönetim anlayışımızda katılımcı belediyeciliği esas aldığımız için çok faydalı bir yaklaşım oldu. Bu uygulamayı rutin olarak devam ettireceğiz” dedi.

“Muhtarımızla interaktif bir şekilde bir araya gelip onların da değerlendirmesini alıyoruz” diyen Genç “Yine katılımcı belediyecilik anlayışımız gereği seçimden sonra belediyemizin kapıları halkımıza açık olacağını söylemiştik. Gelen bütün vatandaşlarımızla mümkün olduğunca görüşeceğiz, biz görüşemezsek yardımcılarımız görüşecek demiştik. Bunun gereği olarak halk günleri yaptık. Her perşembe günü 'Halk Günleri' yaparak gelen bütün vatandaşlarımızın sorunlarıyla bizzat ilgilendim. Seçimden ilk toplantımızı muhtarlarımızla yaptık. 85 mahallemizin muhtarıyla bir araya gelerek sıkıntılarıyla ilgili dosyaları aldık. Bir yıl sonra da tekrar bir araya gelerek hangi talepleri ve istekleri yerine getirdik, bunun değerlendirmesini yaptık. Böylece biz de yapabildiğimizi ve yapamadığımızı test etme imkanına sahip olduk. Böylece bundan sonraki hedeflerimiz ile yapacaklarımızı ortaya koyuyoruz. Yine katılımcı yönetim anlayışımızın gereği olarak STK'larla istişareyi ön planda tuttuk. Yani tek başına kararlarımızı almadık. Biz istiyoruz ki şehrin bütün katmanlarını bir araya getirip, konuşalım. Bunun gereği STK'larla sürekli istişare ve irtibat halinde olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bizler de siyasi bir partinin adayı olarak seçime katıldık ama seçildiğimizden itibaren rozetimizin bir kenara koyduk. Bunun gereği olarak bu şehir adına fikir üreten, katkı sunan bütün siyasi partilerimizi ziyaret ettik" ifadelerini kullandı.

Katılımcı belediyecilik anlayışı gereği hangi partiden olursa olsun bütün görüş, istek ve şikayetleri alıp değerlendirdiklerine vurgu yapan Genç, "Hani partiden olursa olsun, bu şehri yönetme adına fikir sunuyorlar, bu nedenle bütün siyasi görüşleri aldık. Bu vesileyle şunu ifade etmek istiyorum ki bugüne kadar bir yıllık meclis çalışmalarımızda birçok önemli katkılarını gördük. Bir diğer çalışmamız kent konseyimizdir. Belediyemiz bünyesindeki Kent Konseyimizde siyasi partilerimizden ve STK'lardan üyelerimiz var. Kent Konseyimize önemli oranda destek olup onların düşüncelerini de Belediye Meclisimizde değerlendiriyoruz. Yasa gereği sunulan bu fikirlerden mümkün olduğunca yararlanıyoruz. Kent Konseyimiz içerisinde Çocuklar Meclisi, Gençlik Meclisi, Kadınlar Meclisi ve en son kurduğumuz Engelliler Meclisi adı altında birimlerimiz var. Bu meclislerden gelen soruları interaktif bir şekilde değerlendirip süratli çözümler üretiyoruz. Yine yaptığımız çalışmalardan halkımıza verdiğimiz hizmetlerin daha kaliteli olması adına, vatandaşın memnuniyetini tesis etmek adına, emek terine saygı anlamında, hem memur hem de işçilerimin maddi anlamda standartlarını yükseltebilmek adına sosyal denge sözleşmesi imzaladık. Yine geçtiğimiz aylarda belediye işçilerimizle toplu iş söz imzaladık. Böylece hem işçilerimizin hem de memurlarımızın da daha fazla ekonomik güçlenmesi anlamında, standartlarını yükseltmek adına katkı sağladık" şeklinde konuştu.

MOBİL BELEDİYECİLİK
Başkan Genç, "Yine mobil belediyecilik adı altında belediye hizmetlerini sistem üzerinde, belediye faaliyetlerini, acil durumları, haberlerin duyurulması açısından pratik bir çözüm mekanizması oluşturduk. Bu çalışmalar Avrupa Konseyi tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu ve Türkiye'den üç tane belediyeyi bu katılımcı anlayışı ön planda tuttuğu için ödüllendirerek Ortahisar Belediyemize 12 Yıldızlı Şehir Beratı'nı verdiler. Yönetim anlayışımızda dikkate değer diğer bir ilkemiz, kültürel belediyeciliktir. Bu da yönetim ilkemizin temel unsurlarından ve parametresindendir" dedi.

KÜLTÜREL BELEDİYECİLİK
Trabzon denince tarih, kültür ve sanatın öne çıktığının altını çizen Başkan Genç, "Trabzon ile ilgili üç şey öne çıkıyor ve bunlarla şehrimiz fark yaratıyor. Nedir bunlar; şehrimiz tarih,kültür ve sanat şehridir. Biz özelliklerimizi gururla ifade ederken, bizim bunların da içeriklerini doldurmamız lazım. Bu konuda neler yapabiliriz, neler yapmamalıyız ki bu tarihi güzellikleri ve sanatı gelecek nesillere ulaştıralım. Bu yüzden bu çalışmaları yaptık. Şehrimiz kültür ve tarih şehri ama üzülerek ifade etmeliyim ki bu güne kadar bu tarihi, kültürü, mirası koruyamadık, ortaya çıkaramadık ve üzerini örttük. Bu tarih çok önemli bir tarih ve bu şehir kadim bir şehirdir. Bu nedenle bu tarihi güzellikleri ortaya çıkarmamız lazım. Bunun turizme kazandırmamız lazım. Çünkü biz sanayi bir şehri değiliz. Bu manada iki önemli projemiz var. Yukarıhisar'da, Komones krallığıdan kalan saray kalıntıları var (tarihi surların olduğu yer) orada tarihi gördüm. Ama biz o tarihi kapattık, burada bir medeniyet yaşamış, bu bunu biz bunu kapattık. Bu kalıntıları açıp vatandaşlarımızın ve ziyaretçilerimizin hizmetine sunmalıyız. Trabzon yine üç cihan padişahının yaşadığı yerdir. Biz bu izleri örttük. Hem Yukarıhisar'da hem Ortahisar'da bu önemli çalışmaları yapmak istiyoruz ve bunlarla ilgili proje hazırlığımız devam ediyor. DOKA ile işbirliği yaparak bunları gerçekleştireceğiz. Sayın Valimizle ve Genel Sekreterimizle bu konuları görüştük. Bu iki konuda adım atıp şehrimizin doğal güzelliklerine tarihine sahip çıkacağız. Trabzon'un tarihi dokusu olan Bedesten, Alacahan, Kemerciler Çarşısı'nın üzerini kapatıp burayı da disiplin altına almak istiyoruz ki turistler için Atapark'tan buraya kadar bir aks oluşturalım. Alacahan'da Trabzon'a has el sanatları, el işlerinin üretildiği yerler var. Ama turistlerimizi buralara sokamıyoruz. Köylerden dönüşen mahallelerimizde tabiatı ve dokuyu korumak adına 25 model ev tipi hazırladık. Çarpık yapılaşmayı önlemek adına bunları bedava olarak bunları dağıtıyoruz. Yine 61 gece 61 film Projesi de şehrimiz için önemliydi. Bu yıl Uluslararası Futbol Filmleri Festivalini şehrimizde gerçekleştireceğiz. Sahil bandında meçhul asker anıtının olduğu yerde, Çanakkale'de şehit veren Trabzon Lisesi'nin ve diğer şehitlerimizin Çanakkale Şehitleri Anıtı'nı yapmak istiyoruz. Çanakkale ve Trabzon ruhunu ortaya çıkarmak istiyoruz. Bir kültürel belediyecilik adına Mevlana, seminerleri, konferansları ve panelleri düzenledik" dedi.

İmkanları ölçüsünde eğitim çalışmalarına da destek verdiklerini ifaden eden Başkan Genç,"İŞKUR ve Milli Eğitimle birlikte üniversiteye hazırlanan kardeşlerimize destek oluyoruz. LYS, YGS, üç boyutlu şekilde işaret dili, Arapça ve birçok alanda kurslar veriyoruz. Bugüne kadar 319 kursiyer çalışmalarımıza katıldı.

Kültürel alanda da Türk sanat müziği, bağlama, gitar kursları veriyoruz" dedi.

SOSYAL BELEDİYECİLİK
“Sosyal Belediyecilik çalışmalarımızda hedefimiz ihtiyacını ve talebini dinlemediğimiz hiçbir vatandaşımızın kalmamasıdır” diyen Başkan Genç,"Bu kapsamdaki projemiz olan evde bakım hizmeti ile hasta veya yaşlı insanlarımızın yanında olacağız ve olmaya devam edeceğiz. Her kim müracaat ederse onun yanındayız, buna ayırdığımız ödenek var. Belediye olarak şu anda 62 ailenin bakımını yapıyoruz. Soma Maden kazasından mağdur olan ailelerimize maddi ve manevi olarak destekte bulunduk. İhtiyaç sahibi çocuklarımıza kitap ve oyuncak kumbarası adı altında 10 tane okulumuzda çalışma yaptık. Trafik eğitim parkuru kurarak trafik bilincini oluşturmaya katkı sağlıyoruz. Yine özellikle hanım kardeşlerimize dönük olarak eğitim ve istihdam çalışmaları yapıyoruz. Engellilere dönük çalışmalarımızda Kent Konseyi bünyesinde Engelliler Meclisi oluşturduk. 17 tane engeli derneğinin veri tabanını oluşturarak aralarında irtibat sağladık. Engelsiz Yaşam Projesi adı altında Valilikle birlikte yürüttüğümüz yaşam merkezi projesi var. Engelli kardeşlerimizle bir araya gelerek 105 engelli kardeşimize Medical Park'ın desteğiyle birlikte akülü araç hediye ettik. Engellilere dönük olarak ekonomik hayatlarında bağımlılıktan kurtarmak adına down sendromlulara garsonluk, görme engelliler için bilgisayar, kursu açtık. Bunların eğitimleri bitmesi sonrasında işe girmelerine de yardımcı olacağız. Gençlere dönük olarak LYS, YGS kurslarımız devam ediyor. Sosyal belediyecilik alanında iki belediye binasını Milli Eğitime tahsis ettik. Gençlerimizin spora yönelmesine sağlamak için bireysel ve toplu branşlarda çalışmalar yaptık. Belediyemiz bünyesinde Çözüm Masası oluşturduk" şeklinde konuştu.

ÇEVRE DOSTU BELEDİYECİLİK
Çevre dostu belediyecilik alanında önem verdikleri iki husus olduğuna dikkati çeken Başkan Genç, "Çevre dostu belediyecilikte insanların bireysel hayatlarını ilgilendiren iki tane temel konu var. En temiz suyun içilmesini sağlamak ve en temiz çevrede yaşanmasını temin etmek. Biz bunu yapıyoruz. Temiz su anlamında Büyükşehirimiz hamdolsun, Galyan, Karakaya projeleriyle bunları sağladı. Temiz çevre konusunda en hassasiyet gösterdiğimiz konu doğalgazın şehrimizde yaygın hale gelememesidir. Bu konuda ben her zaman özeleştiri yapıyorum. Geçtiğimiz yıl itibarıyla 50 bin doğalgaz hattı döşedik. Bu yıl da inşallah 40 bin m'lik hattın yapılması için ciddi manada takipçi ve yardımcı olacağız” diye konuştu.

HİZMET BELEDİYECİLİĞİ
Başkan Genç, hizmet belediyeciliği ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında şunları kaydetti:
"Hizmet belediyeciliği alanında kentsel dönüşüm projeleri yürütüyoruz. Zağnos, Tabakhane ve Çömlekçi kentsel dönüşüm projelerini büyükşehir yapıyor. Pelitli ve Çağlayan kentsel dönüşüm projelerini ise bize devretti. Pelitli kentsel dönüşüm projesinin 1. etabı kapsamında 103 binanın yıkımını yaptık. Kalanı da hızlıca yıkıp bunu icraya geçireceğiz. Burası havaalanının çıkışında olduğu için görsellik açısından da çirkin duruyordu. İmar alanında mühendisler ,mimarlarımızla toplantılar yaptık. Bu çalıştayda 350 tane sorunu ela aldık. Tapu Kadastro hizmetlerini interaktif ortama taşıyarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Muhtarlarımızın hizmet mekanlarının iki adedini yaptık. Bir yanda da mahallelerimizde bu binaların yapılması konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Makine parkımızla 232 km2 alanda çalışmalarımız yürütüyoruz. Yaklaşık 10,5 milyon TL'lik makine alımı yaptık. Bu yıl yüz bin ton asfalt üretimi yapacağız. Hedefimiz, Ortahisar'ın bütün mahallelerini 5 yıllık dönem sonunda betonuyla, asfaltıyla standartlara uygun hale getirmek. Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 4. etabında Ortahisar belediyemizin hizmet binasını yapacağız. Buranın bir kısmını TOKİ'den devralarak burada binamızın temelini atacağız. İsteğimiz Hükümet Konağı, Kaymakamlığı da buraya taşımaktır. Bu konudaki çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Tarihi dokuya uygun olarak hizmet binamızı da şehrimize kazandırmak istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA