Aihm'de Türkiye Davaları

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan üç ayrı davayı karara bağladı.

Burdur Cezaevi'nde 5 Temmuz 2000 yılında mahkumların çıkarttığı isyanın ardından güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahale sonucu kolu kopan Veli Saçılık'ın açtığı davada daha önce insan hakları ihlali bulunduğuna hükmeden AİHM, bugün Saçılık'a 10 bin avro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.
AİHM, 25 kişinin ortak yaptığı başvuru ile ilgili 2011 yılında aldığı kararda, ihlal kararı ile birlikte Saçılık dışındaki başvuru sahiplerine çeşitli maddi tazminat cezaları ödenmesine karar vermişti. Saçılık'ın Türkiye'deki mahkeme sürecinin sürdüğünü dikkate alan AİHM, bu konudaki kararını ileri bir tarihe ertelemişti.
Burdur Cezaevi'ne 2000 yılında yapılan müdahale sırasında cezaevine giren dozer ile duvar arasında kalması sonucu Veli Saçılık'ın kolu kopmuştu.
Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 9 Aralık 2014 tarihinde 78. duruşmada aldığı kararda, cezaevinde 2000 yılında yapılan müdahale sonucu ortaya çıkan zararın, o dönem cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerden tazmin edilmesine hükmetmişti.
- gösteri ve örgütlenme özgürlüğü
Lütfiye Zengin ve 23 arkadaşının Diyarbakır'da izinsiz gösteri yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınmaları hakkında 2006 yılında yaptıkları başvuruyu inceleyen AİHM, "Türkiye'nin gösteri ve örgütlenme hakkıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesi ile özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddesini" ihlal ettiğine hükmetti.
AİHM'in kararı gereği Türkiye kişi başına bin 100 avro ve mahkeme masrafı olarak üç bin avro ödeyecek.
Başvuru sahipleri 2006 yılında Diyarbakır'da terör örgütü liderini öven pankart ve sloganlarla oturma eylemi yaparak trafik ulaşımını engelledikleri gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Mahkemesi, başvuru sahipleri aleyhine 2010 yılında iki ay 15 gün hapis cezası ile bir yıl gösterilere katılmama ve 5 yıl adli denetim altında tutulma cezası vermişti.
- arazi istimlak davası
Dürrü Mazhar Çevik ve Münire Asuman Çevik Dağdelen isimli vatandaşların Dikili kasabasındaki arazilerinin devlet tarafından istimlak edilmesi ve kendilerine tazminat ödenmemesi nedeniyle Türkiye aleyhine açtıkları davayı karara bağlayan AİHM, mal ve mülkiyet hakkının korunması ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 1. protokolünün 1. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.
AİHM, 2005 yılında yapılan başvuru ile ilgili maddi tazminat kararını ise ileri bir tarihte açıklayacağını duyurdu.
Kaynak: AA