Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Hollanda'da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin en pahalı doğal gazı İran'dan aldığını belirterek, "Tahkimdeyiz. Yani biz fiyatların yüksek olduğunu, onlar da normal olduğunu söylemişlerdi. Tahkim heyeti önümüzdeki günlerde, aylarda bunun inşallah kararını vermiş olacak" dedi.

Yıldız, bazı temaslarda bulunmak üzere geldiği Hollanda'da, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Doğalgazda dünya ve Avrupa piyasalarını çok iyi bildiklerini belirten Yıldız, indirim konusunda İran'dan teklif beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'a yaptığı son ziyarette bu konun gündeme geldiğini anımsatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Sayın Cumhurbaşkanımıza refakatle gittiğimiz İran seyahatinde en önemli başlıklarından biri de malum dış ticaret hacmimizin önemli bir kısmını oluşturan doğalgaz konusuydu. İranlı kardeşlerimiz bize 'siz miktarı artırın bir fiyatı oluşturalım' dediler. Biz de 'siz fiyatı söyleyin ona göre miktarı belirleyelim' demiştik. Çünkü dünya piyasaları belli, düşen ham petrol varil fiyatlarıyla beraber doğalgaz fiyatlarına olan yansımaları belli. Dünya piyasasını, Avrupa piyasasını çok iyi biliyoruz. Tabii ki üzülerek söylemem lazım ki biz İranlı kardeşlerimizle komşu ve bütün bu ilişkileri daha üst seviyeye çıkarmaya çalışan bir ülke olarak, ne yazık ki aldığımız en pahalı doğalgaz İran'dan. Kendileri de tabii bunun farkında, bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ve tahkimdeyiz. Yani biz fiyatların yüksek olduğunu onlar da normal olduğunu söylemişlerdi. Tahkim heyeti önümüzdeki günlerde, aylarda bunun inşallah kararını vermiş olacak. Nihayetinde İran'ın doğalgaz fiyatlarını istediğimiz oranda düşürmesi halinde bizim doğalgaz miktarını artıracağımızı söyledik. Kendilerinden teklif bekliyoruz."
Yıldız, bir soru üzerine İran'ın TANAP projesine katılması konusunda kendilerine henüz resmi girişimde bulunulmadığını ifade ederek,"Ama bize sorulduğunda, 'böyle bir teklif gelindiğinde ne dersiniz' denildiğinde biz kapılarımızı kapatmayız, hele hele İran'la alakalı yaptırımların kalkmasına en fazla destek veren, daha önceden bu yana destek veren bir ülkeyiz" dedi.

TANAP'a başka ülkelerinin katılımın söz konusu olabileceğini belirten Yıldız, buna kapalı olmadıklarını ifade etti.


Şifahi görüşmelerde bu konuda tekliflerin yapıldığını söyleyen Yıldız, "Dediğim gibi, bize resmi yoldan değil ama bir kısım şifahi görüşmelerimizde bunlar teklif ediliyor. Biz projemizi yapmaya devam edeceğiz. Katılımalar olursa bunu Azeri kardeşlerimizle, BP ile işte BOTAŞ olarak, SOCAR olarak bunları değerlendiririz. İlgili yönetim kurullarında bunlar enine boyuna konuşulur, tartışılır" diye konuştu.


-Rotterdam Limanı ziyareti

Taner Yıldız, Rotterdam'da Hollanda Diyanet Vakfı'na bağlı Mevlana Camisi'nde cuma namazından sonra Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.
Temasları çerçevesinde Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerin yanı sıra vatandaşların sorunlarının da ele alınacağını belirten Yıldız, Rotterdam Limanı'nda incelemelerde de bulunacağını söyledi.

Türkiye'de, enerji sektörüyle ilgili en fazla doğrudan yatırım yapan ülkelerden biri Hollanda'nın kendileri açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Dünyanın en önemli limanlarından Rotterdam Limanı'nda bize brifing vermek üzere bir hazırlık yapıldığını bildirdiler. 7 milyar avroluk toplam dış ticaret hacmimizin özellikle bu manada önemli olduğunu ve bunun en önemli noktalarından birinin liman işletmeciliğiyle alakalı olduğunu biliyoruz. Türkiye'de enerji sektörüyle alakalı en fazla doğrudan yatırım yapan ülkelerden biri Hollanda'dır. 35 milyar dolarlık toplam doğrudan yatırımların hele hele Hollanda orijinli firmalarla beraber yapılıyor olması çok önemli. Hollanda bizim için herhangi bir ülke değil. Son derece önemli bir ülke."
Kaynak: AA