Bugünün Yaşlıları Geçmişteki Çocuk Oyunlarını Oynadı

Osmaniye Şairler Yazarlar ve Ozanlar Derneği (OŞYAD) tarafından kurulan Osmaniye’nin Dünkü Çocukları isimli tiyatro ekibi, günümüzde artık unutulan veya unutulmaya yüz tutan çocuk oyunlarını oynayarak, geçmişteki çocuk oyunlarını gündeme getirdi.

Bugünün Yaşlıları Geçmişteki Çocuk Oyunlarını Oynadı

Cumhuriyet Meydanı’nda halka sunulan tiyatro oyununda geçmişte popüler olan ve mahallelerde çocukların oynadığı ip atlama, mendil kapmaca, birdir bir, topaç çevirme, kaydırak, çelik-çomak, yağ satarım-bal satarım, bohça, çek-çek gibi oyunlar sahnelendi. Ayrıca günümüz çocuklarının durumlarından da kesitler sunuldu. Bu arada Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadına uygulanan eziyet de canlandırıldı. 30 yaşın üzerindeki ekip oyuncuları oynadıkları oyunlar ile bol bol da eğlendi.

OŞYAD Başkanı Mustafa Bardak, Osmaniye Ozanlar Şairler Yazarlar Derneği olarak, kurdukları Osmaniye’nin Dünkü Çocukları ekibi ile günümüzde unutulan ve unutulmakta olan çocuk oyunlarını yeniden gündeme taşımak istediklerini belirterek, "Gelişen teknoloji ile birlikte, günümüz çocukları mahalle arkadaşları ile birlikte oyunlar oynamaktan uzaklaştılar. Bundan 30 yıl gerilere baktığımızda çocuklar arasında samimi duygular, çıkarsız arkadaşlıklar, paylaşım, dayanışma ve yardımlaşma vardı. Oyunlar oynanırken bir bilyeyi, bir kirişteği paylaşır ve birlikte oynardık. Kendi aramızda kavgalar etsek bile anne babamız olaylara karışmaz, ‘Çocuktur, şimdi kavga eder, az sonra barışır’ diyerek çocukların kavgasına pek karışmak istemezlerdi. Toprakla haşır neşir olur, giysilerimiz kirlense de yere düşüp yüzümüz sıyrılsa da acısını duymaz, kendimizi oyunlarımıza kaptırırdık. Kız-erkek ayrımı yapmadan, hatta kendi aramızda cinsel ayrım bile düşünmeden birlikte oyunlar oynardık. Bu saydıklarım ve buna ek olarak birçok gerekçelerini sayabileceğimiz çocukluk günlerimizdeki oyunları bugünün çocuklarına tanıtmak ve öğretmeyi amaçladık. Bizim kuşaktaki insanlara çocukluk anılarını anımsatmayı amaçladık. Bu arada günümüz çocuklarının da yaşantılarından kesitler alarak sahneye koyduğumuz oyunlarımızla aradaki yaşantıları halkımızla paylaşmak istedik. OŞYAD üyelerinden oluşan Osmaniye’nin Dünkü Çocukları ekibi olarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ilk kez Osmaniyelilerin karşısında gösterilerimizi sunuyoruz" dedi.

Kaynak: İHA