Her Üç Dakikada Bir Kadın Şiddet Görüyor

Manisa Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Uzman Dr. Ümit Atman, Türkiye genelinde her üç dakikada bir şiddet olayı yaşandığını belirterek artık şiddetin normal bir davranış olmaktan çıkması gerektiğini söyledi.


Yunus Emre Toplum Sağlığı Merkezi, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ve şehir tiyatrolarının desteği ile Forum Magnesia’da ‘Kadına yönelik şiddete hayır’ standı açıldı.

Şiddetin çağımızın en önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Ümit Atman, “Şiddet temel halk sağlığı sorunlarından biri. Bugün 8 Mart nedeniyle kadına yönelik şiddet gündemde fakat şiddet başlı başına ele alınması gereken bir konu. Kadına yönelik şiddet 8 Mart dolayısıyla çok gündemde ve son günlerde yaşadığımız ardı ardına gelen genç kayıplarımız, genç fidanlarımız, Özgecanlarımız, daha nice genç kızlarımız oldu. Bunların son olmasını diliyoruz." 8 Mart'ın aslında kadınları dayanışmaya çağıran, kadınları birlikteliğe çağıran bir gün olduğunu anlatan Atman, şöyle konuştu: "Bugün biz son dönemde toplumun kanayan yarası haline gelen şiddet olayını vurgulamak amacıyla 3 kurum bir aradayız. Bunların son olmasını diliyoruz. Şehir tiyatrolarından iki arkadaşımız bize destek oldu. Bir çocuk gelinimiz var, bir de hamile şiddet görmüş hanımefendimiz var. Bunlar canlandırma yapıyor. Toplumumuza mesaj içerikli olarak bunların örneklerinin yaşanmamasını dilemek amacıyla bizimle burada standımızda görev alacaklar. Manisa’da da tüm Türkiye genelinde olduğu gibi bu ve buna benzer olayların tekrarlanmamasını istiyorum ben bir kadın olarak, bir halk sağlığı uzmanı olarak ve bir anne olarak bunlar son olsun, başka Özgecanlar olmasın, başka yürekler yanmasın. Şiddet hayatımızda normal bir olgu olmaktan çıksın. Normal bir davranış modeli olmaktan çıksın.”
Yaklaşık her 3 dakikada bir kadının şiddete maruz kaldığını kaydeden Atman, “Türkiye genelinde her 3 dakikada bir şiddet olayı oluyor. Bu şiddet olaylarının sonucunda son bir yılda bin 835 kadınımız kaybolmuş. Bu kayıp, ölüm, yaralanma, sakatlanma kapsamında. Hiç de azımsanacak rakamlar değil. Bunlar sadece kayıt altında olan rakamlar” diye konuştu.

BROŞÜRLER ERKEKLERDEN
Atman, özellikle mesajları verirken, daha anlamlı daha manidar olması için Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi erkek çalışanlarıyla birlikte burada olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Erkek doktorlarımız, sağlık memurlarımız, sağlık teknikerlerimiz, masa masa dolaşıp hanımefendilere, standımıza gelenlere, ‘Şiddete hayır’ broşürlerini bizzat kendi elleriyle teslim edecekler. Bunu özellikle bugün manidar olması için, mesaj içerikli olması için planladık”
Manisa İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğünde görevli komiser Hülya Çukurelmalı ise, “Birimimizce şiddetin önlenmesi kapsamında çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Toplum Sağlığı Merkezimizle birlikte bu çalışmanın içerisinde olmak istedik. Çeşitli faaliyetler içerisinde vatandaşlarımızın toplu olarak bulunacağı yerlerde vatandaşlarımıza şiddetin önlenmesi noktasında duyarlılığı artırmak, farkındalığı oluşturmak kapsamında burada faaliyetler yürütülecek, broşürler dağıtılacak” dedi.

BU PROBLEM SADECE KADINLARIN PROBLEMİ DEĞİL
Şiddet konusunda sadece bayanlara değil genel olarak topluma hitap etmek istediklerini kaydeden Çukurelmalı, şunları söyledi:
“Bu problem sadece kadınların problemi değil. Annemiz, kız kardeşimiz, kızımız yani bayan her yerde yaş farkı, konumu itibariyle baktığımızda her yerde. Böyle düşündüğümüz zaman çevremizde şiddete uğramış bayan görüyor ve şahit oluyorsak, illaki bayanın kendisinin şikayetçi olması gibi bir zorunluluk yok. Bizler de duyarlı vatandaşlar olarak çevremizde olan bu tür olaylara şahit olduğumuzda polise ya da savcılığa direk müracaat edebiliriz. Bu kurumlar dışında yine Aile ve Sosyal Politikaların içerisinde, Sağlık Müdürlüğümüzün içerisinde yine hastaneye gittikleri zaman orada doktorlarımız tarafından, belediyemiz içerisinde bu konularla ilgili birimler kurulu. Bayanlarımız birebir kendileri yaşadıkları zaman da direk buralara şikayet edebilirler. Bunun dışında şahit olan vatandaşlarımız da bu birimlere gelerek müracaat edebilir. Bu aşamadan sonra doktorlardan rapor alınıp, şikayetçi olsun olmasın işlemleri başlatılıyor. Talepleri doğrultusunda sıkıntılarının düzeyi doğrultusunda çeşitli yaptırımlar doğrultusunda koruma tedbirleri alınıyor.”
Yapılan açıklamaların ardından şehir tiyatrolarından iki bayan çocuk gelin ve şiddete maruz kalmış hamile bir kadın canlandırmasıyla stant başında görev alırken, broşürleri Yunusemre Halk Sağlığı Merkezinde görevli erkek çalışanlar ve toplum destekli polis memurları dağıttı.

Vatandaşın da kadına yönelik şiddetin artık son bulması temennisinde bulunduğu etkinlik gün boyu devam edecek.
Kaynak: İHA