Beşiktaş'ta Yangın ve Deprem Tatbikatı

Beşiktaş Belediyesi binasında Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) öncülüğünde yangın, tahliye ve deprem tatbikatı yapıldı. Tatbikatta 17 Ağustos depremi canlandırılırken, binadaki insanlar tahliye edildi, yaralılar da ekipler tarafından kurtarıldı.

Deprem Haftası kapsamında yapılan tatbikatta, belediye binasında depremin ardından siren sesleri duyulmaya başlandı. Bu sırada bölgede ve binada yangın çıktı. Bunun üzerine binadaki belediye görevlileri ve vatandaşlar tahliye edildi. AKUT görevlileri binada mahsur kalan yaralıyı kurtararak, sedyeyle sağlık ekiplerine sevk etti.
Beşiktaş İtfaiyesi ve sağlık ekiplerinin hazır bulunduğu tatbikatta, yangın da itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.
17 Ağustos Marmara Depremi'nin canlandırıldığı tatbikatta, simülatör tırında da 7.4 şiddetinde bir deprem gösterildi. Sabit eşyaların bulunduğu ve bulunmadığı bölümlerin olduğu tırda, yaşanan sarsıntıda neler yapılması gerektiği anlatıldı.
Tatbikata ilişkin açıklamalarda bulunan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, olağanüstü olaylarda ciddi sorun ve kayıplar yaşandığını belirtti.

Doğal felaketlerde nasıl davranılması gerektiğini göstermek için AKUT'la bu tatbikatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Hazinedar, "Şu anda bin kişinin aktif olarak çalıştığı binadan tahliye gerçekleştirdik. Herhangi bir deprem ya da yangın durumunda nasıl hareket edeceğimizi öğretecek bir tatbikat yapıldı" dedi.


Belediye binasının depreme dayanıklı olduğunu söyleyen Hazinedar, "İş merkezlerinde deprem binaya zarar vermese bile tahliyelerde çok ciddi sıkıntılar yaşanabilir. O tecrübeleri yaşamayanlar ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Deprem tatbikatında da yoğun nüfusun barındırdığı iş merkezlerinde tahliyenin nasıl olacağını gösterdik" diye konuştu.

AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, tatbikatta 15 gönüllünün çalıştığını kaydetti.

Senaryo gereği 14.00'te yangın alarmı verildiğine dikkati çeken Mahruki, tatbikata ilişkin "Bütün bina tahliye edildi. Toplanma alanında buluşuldu. Her bölüm kendi personelinin tamamının çıktığına emin olmak için sayım yaptı. Kazazede bizim ekipler tarafından indirildi" bilgilerini verdi.
Dr. Oğuz Gündoğdu, depremlerde en büyük tehlikenin yangın olduğunu belirterek, "Özellikle belediye ve kamu görevlilerinin bu şekilde hazırlıklarının olması çok önemli. Zarar azaltmayı şimdiden yapamazsak daha sonra iş işten geçmiş olacak. Kırılma çok yakından olacak, 10 kilometre açımızdan kırılmaya başlama olasılığı yüksek. O yüzden depremde çok daha zor durumda kalacağımızı şimdiden düşünmek lazım" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA